ΗΠΑ – Κίνα: Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος

Πρόσθετους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ύψους 200 δισ. δολαρίων ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ. Για απαράδεκτες ενέργειες κάνει λόγο το Πεκίνο και προειδοποιεί ότι αν επιβληθούν οι δασμοί θα προχωρήσει σε αντίμετρα.

Νέα επιβολή δασμών 10% σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας 200 δισ. δολαρίων ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ. Οι νέοι δασμοί δεν θα εφαρμοστούν αμέσως, αλλά θα υπάρξει δίμηνη δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να τοποθετηθούν για το θέμα οι πολίτες.

Πρόκειται για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Την περασμένη Παρασκευή οι ΗΠΑ έθεσαν σε ισχύ επιπρόσθετους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα και η Κίνα απάντησε ανακοινώνοντας τελωνειακούς δασμούς ίσης αξίας.

«Μετά τα αντίποινα της Κίνας και τη μη αλλαγή των πρακτικών της, ο Πρόεδρος διέταξε να ξεκινήσει η διαδικασία για την επιβολή δασμού 10% σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές ύψους 200 δισ. Δολαρίων. Πρόκειται για μια κατάλληλη απάντηση.. για να εξαλειφθούν οι επιβλαβείς βιομηχανικές πρακτικές της Κίνας», δήλωσε ο Ρόμπερτ Λάιτχάιζερ», αντιπρόσωπος των ΗΠΑ σε θέματα εμπορίου.

Με αντίποινα προειδοποιεί το Πεκίνο

«Σοκαρισμένος» από τις κινήσεις της Ουάσιγκτον, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου. Χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτα την επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα και προειδοποίησε με αντίμετρα.

Πηγή: Sputnik