ΗΠΑ: Κυρώσεις σε ιρανικές εταιρείες που χρηματοδοτούσαν πολιτοφυλακές με παιδιά – στρατιώτες

Το Yπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε ένα χρηματοπιστωτικό δίκτυο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο υποστηρίζει μια παραστρατιωτική δύναμη του Ιράν, η οποία ανέφερε ότι προσλαμβάνει και εκπαιδεύει παιδιά-στρατιώτες για τις επίλεκτες δυνάμεις της χώρας.

Η ανακοίνωση ήρθε δύο εβδομάδες πριν η διοίκηση του Tραμπ επαναφέρει κάποιες από τις σκληρότερες κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ιράν, ειδικά στον τομέα του πετρελαίου.

Το δίκτυο Bonyad Taavon Basij παρέχει χρηματοοικονομική υποδομή στη δύναμη Basij, μια παραστρατιωτική δύναμη που υποστηρίζεται από τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα του Ιρανικού Στρατού, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Αυτό το τεράστιο δίκτυο παρέχει χρηματοοικονομική υποδομή στις προσπάθειες του Basij να στρατολογήσει, να εκπαιδεύσει και να διδάξει παιδιά στρατιώτες που εξαναγκάζονται σε μάχη υπό την καθοδήγηση των Φρουρών της Επανάστασης», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin.

Η οργάνωση Basij συμμετέχει σε βίαιες καταστολές και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, σύμφωνα με τη δήλωση. Προσλαμβάνει και εκπαιδεύει στρατιώτες – παιδιά ηλικίας 12 ετών, τα οποία στη συνέχεια αποστέλλονται στη Συρία για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση του καθεστώτος του Προέδρου Bashar al-Assad.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στην Bank Mellat, την Mehr Eqtesad Bank, την Mehr Eqtesad Iranian Investment Co και πέντε άλλες επιχειρήσεις επενδύσεων, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: Reuters