ΗΠΑ: Μετά τη νίκη επί του ISIS, ο Τραμπ θέλει να διώξει το Ιράν από τη Συρία

Πριν πέντε μήνες ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε ότι επιθυμεί να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, αλλά τώρα εμφανίζεται να επιδιώκει τη διακοπή της στρατιωτικής παρουσίας του Ιράν σε αυτήν.

Σύμφωνα με την «Washington Post» η νέα πολιτική του Λευκού Οίκου σχετίζεται με τη δυσπιστία ότι την απομάκρυνση των Ιρανών μπορεί να πετύχει η Ρωσία. Η Ρωσία και το Ιράν είναι άλλωστε οι ισχυρότεροι σύμμαχοι της Δαμασκού καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στην χώρα.

Αυτή τη στιγμή στη Συρία υπάρχουν περίπου 2.200 Αμερικανοί στρατιώτες, που θα παραμείνουν εκεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του έτους. Κατά τον ορισμένο από το State Department υπεύθυνο αξιωματούχο για τη Συρία, James Jeffrey, οι Αμερικανοί θα παραμείνουν στη Συρία μέχρι την απομάκρυνση των Ιρανών και των προσκείμενων στην Τεχεράνη μη Σύρων παραστρατιωτικών.

Ο εξαναγκασμός του Ιράν για απόσυρση από τη Συρία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσω οικονομικών κυρώσεων. Απέναντι στον Σύρο Πρόεδρο Άσαντ πάντως οι ΗΠΑ εμφανίζονται να επιθυμούν την αποχώρησή του από το ύπατο αξίωμα, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ξανά από τη στάση που θα δείξει στο Ιντλίμπ…

Πηγή: Πτήση και Διάστημα