ΗΠΑ – ΝΑΤΟ: Δεν θέλουμε αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκουν αναμέτρηση με τη Ρωσία, αλλά δεν θα υποχωρήσουν σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ή σε ζωτικά για την ευρωπαϊκή ασφάλεια ζητήματα, ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου αντισυνταγματάρχης Βανέσα Χίλμαν.

«Οι ΗΠΑ έλαβαν γνώση του νέου ρωσικού δόγματος. Ούτε όμως οι ΗΠΑ, ούτε το ΝΑΤΟ απειλούν τη Ρωσία και επί δύο δεκαετίες συνεργάστηκαν στενά με τη Ρωσία. Δεν επιδιώκουμε αναμέτρηση με τη Ρωσία», είπε, απαντώντας σε ερώτηση Ρώσων δημοσιογράφων, ώστε να είναι σίγουρο πως το «μήνυμα» θα φτάσει αναλλοίωτο στην άλλη πλευρά.

«Αυτό που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε είναι η Ρωσία να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις δεσμεύσεις που έχει η ίδια αναλάβει», κατέληξε.
Η Δύση έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία λόγω της Ουκρανίας. Ωστόσο οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν έχουν διακοπεί μεταξύ των δύο πλευρών και φανερές και κρυφές διαπραγματεύσεις διεξάγονται συνεχώς.

Σχολιάζοντας την αναφορά στο νέο ρωσικό δόγμα για τα ρωσικά συμφέροντα στον Αρκτικό Ωκεανό, η Αμερικανίδα εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το παράθυρο συνεργασίας των δύο δυνάμεων στην περιοχή. Η προοπτική συνεργασίας ΗΠΑ και Ρωσίας στον Αρκτικό είχε διαφανεί πριν την ουκρανική κρίση, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται σε προχωρημένες επαφές.

Πηγή: Sputnik
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert