ΗΠΑ: Νέα “επιχειρησιακή” δοκιμή του συστήματος THAAD

 Με μια νέα “live” αντιβαλλιστική δοκιμή του συστήματος THAAD προγραμματισμένη γύρω στα τέλη της εβδομάδας, απαντούν οι ΗΠΑ στις απειλές της Πιόνγκγιάνγκ.

Όσα πλοία έχουν σκοπό να περάσουν μεταξύ της νήσου Κόντιακ στην Αλάσκα και των νησιών της Χαβάης θα πρέπει να το ξανασκεφτούν: Σύμφωνα με αγγελία που εξέδωσε η αμερικανική Ακτοφυλακή, επίκειται βολή –με ενεργό βλήμα– αντιβαλλιστικού συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) από το συγκρότημα Pacific Spaceport Complex στο Κόντιακ.

Σκοπός της νέας ‘live” δοκιμής είναι “να διακριβωθεί η ικανότητα του THAAD να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς (IRBM) με επιτυχία” αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής Υπηρεσίας Πυραυλικής Άμυνας (ΜDΑ). Η προηγηθείσα δοκιμή στις αρχές του μηνός περιελάμβανε την εκτόξευση δύο βλημάτων από ισάριθμους εκτοξευτές στην ίδια περιοχή –ο πρώτος πύραυλος έπληξε τον στόχο ενώ ο δεύτερος εκτοξεύθηκε για την δοκιμή των επιχειρησιακών διαδικασιών.

Η επικείμενη δοκιμή θα έχει στόχο την αναχαίτιση πυραύλου μέσου βεληνεκούς (παρόμοιου με τον Hwasong-14 που εκτόξευσε με επιτυχία στις 4 Ιουλίου το καθεστώς της Πιόνγκγιάνγκ) εντός της ατμόσφαιρας, ανέφερε εκπρόσωπος της Μissile Defense Agency στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΑBC News. Για να θεωρηθεί η αναχαίτιση ενός επερχομένου βαλλιστικού πυραύλου επιτυχής, απαιτείται άμεσο πλήγμα (direct hit) επί του στόχου. Σύμφωνα με την ΜDA, το σύστημα THAAD έχει σημειώσει 100% επιτυχία στις 14 “live” βολές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Δείτε πώς το THAAD αναχαιτίζει τον στόχο του στην τελευταία δοκιμή στο εντυπωσιακό βίντεο που ακολουθεί.