ΗΠΑ – Νότια Κορέα: Οι κυρώσεις θα διατηρηθούν μέχρι την πλήρη αποπυρηνικοποίηση

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάττις και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Σόνγκ Γιούνγκ Μόο ανέφεραν σε κοινή δήλωση την Πέμπτη ότι οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Πιονγκγιάνγκ πρέπει να διατηρηθούν μέχρι την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

«Οι κυρώσεις του ΟΗΕ πρέπει να διατηρηθούν άθικτες μέχρι να υπάρξει πλήρης, μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση», ανέφερε η δήλωση.

Αυτές οι λέξεις αντικατοπτρίζουν προηγούμενους ισχυρισμούς του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump, ο οποίος πρόσφατα αποφάσισε να παρατείνει τις κυρώσεις που θεσπίστηκαν μετά από πυραυλικά και πυρηνικά τεστ της Βόρειας Κορέας, παροτρύνοντας την Πιονγιάνγκ να καταστρέψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Ταυτόχρονα, δεν απέκλεισε την άρση των κυρώσεων μετά την «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας».

Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ άρχισαν να αποκλιμακώνονται στις αρχές του 2018. Στις 27 Απριλίου, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un πραγματοποίησαν ιστορική σύνοδο κορυφής στο χωριό Panmunjom προχωρώντας μάλιστα σε κοινή δήλωση, συμφωνώντας να λάβουν μέτρα για τη στήριξη των διεθνών προσπαθειών με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Στις 12 Ιουνίου, οι Trump και Kim Jong-un συναντήθηκαν στη Σιγκαπούρη, όπου εξέδωσαν συμφωνία που απαιτεί από την Πιονγιάνγκ να προχωρήσει σε πλήρη αποπυρηνικοποίηση με αντάλλαγμα την αναστολή των στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας και την ενδεχόμενη ελάφρυνση των κυρώσεων.

Πηγή: Sputnik