ΗΠΑ: Ο Καναδάς βάζει νέους δασμούς σε αμερικανικά αγαθά

Ο Καναδάς ανακοίνωσε την επιβολή νέων δασμών ύψους 10% και 25% σε αμερικανικά αγαθά, απαντώντας έτσι στην αντίστοιχη κίνηση των ΗΠΑ. Βοήθεια ύψους 2 δισ. δολαρίων υπόσχεται η κυβέρνηση.

Την επιβολή νέων δασμών 10% και 25% σε εισαγόμενα αγαθά από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ.

Με τον τρόπο αυτό, η καναδική κυβέρνηση απαντά στους δασμούς που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ. Μεταξύ των 250 προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί είναι η κέτσαπ, μηχανές του γκαζόν και κάρτες χαρτοπαιξίας.

Ο Καναδάς «δεν είχε άλλη επιλογή» από το να απαντήσει στα μέτρα των δασμών, δήλωσε η Κρίστια Φρίλαντ. «Δε θα κλιμακώσουμε ούτε και θα υποχωρήσουμε», πρόσθεσε η υπουργός και κάλεσε την Ουάσιγκτον να ξανασκεφτεί την επίθεση στην οικονομία της χώρας. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η απόφαση επιβολής δασμών ύψους 12,63 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα είναι η σκληρότερη εμπορική ενέργεια της χώρας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να δώσει βοήθεια ύψους 2 δισ. δολαρίων Καναδά για τη στήριξη εργατών σε βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου που θα πληγούν από τα μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ