ΗΠΑ: Ο Ραντ Πολ δεν θα υποστηρίξει την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» του Τραμπ

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ραντ Πολ θα ψηφίσει υπέρ της ακύρωσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ σύμφωνα με το “Politico.”

Η ψήφος του Πολ μορφοποιεί πολιτικά την δικομματική πλειοψηφία Δημοκρατικών-Ρεπουμπλκικάνων στην Γερουσία, για την καταψήφιση της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

“Δεν μπορώ να δώσω στον πρόεδρο την εξουσία να ξοδέψει χρήματα που δεν έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολ στην διάρκεια μιας εκδήλωσης που έγινε στο Κεντάκι (την εκλογική του πολιτεία) το Σάββατο, σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας (Bowling Green Daily News).

“Είναι πιθανό να χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για την συνοριακή ασφάλεια, αλλά το Κογκρέσο δεν τα έχει εγκρίνει. Αν πάρουμε αυτές τις επιταγές κι αυτούς του προϋπολογισμούς, γίνεται επικίνδυνο,” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Πολ είναι ο τέταρτος γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων που δήλωσε ότι θα ψηφίσει την απόφαση μη αποδοχής (ακύρωσης) της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όταν αυτή έρθει στην ολομέλεια της Γερουσίας, μέσα στον Μάρτιο.

Η απόφαση του γερουσιαστή σημαίνει ότι το νομοθετικό μέτρο για την ακύρωση της κατάστασης ανάγκης θα ψηφιστεί κατά πλειοψηφία, στην περίπτωση που δεν ακυρωθεί από τον πρόεδρο Τραμπ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την απόφαση ακύρωσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης την περασμένη Τρίτη, με τις ψήφους 13 Ρεπουμπλικάνων οι οποίοι συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο κατά της απόφασης ακύρωσης. Πρόκειται για το πρώτο προεδρικό βέτο που θα ασκηθεί από την ανάληψη των καθηκόντων του στον Λευκό Οίκο.

Από την άλλη μεριά, τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και η Γερουσία δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις ψήφους που απαιτούνται, ώστε να ανατραπεί ένα προεδρικό βέτο από τον Τραμπ.

Ο Πολ διαφώνησε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στην διάρκεια ενός μεσημβρινού γεύματος εργασίας που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Πολ υποστήριξε ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να προωθήσει κινήσεις που δεν είναι σύννομες με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, ενώ ο Πενς απώθησε τους ισχυρισμούς του.

Ωστόσο, η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο αντρών δεν εκτράπηκε κι έγινε σε θετικό κλίμα, με τον Πενς να υποστηρίζει τις θέσεις που προωθεί ο Λευκός Οίκος.

Οι Γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων, Σούζαν Κόλινς (Μέιν), Λίζα Μαρκόβσκι (Αλάσκα) και Τομ Τίλις (Βόρεια Καρολίνα) υποστηρίζουν επίσης, το νομοθετικό μέτρο για την ακύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Χθες κι άλλοι Ρεπουμπλικάνοι εξέφρασαν την διαφωνία τους, αναφορικά με την υποστήριξη τους στον πρόεδρο Τραμπ, σχετικά με την χρήση της προεδρικής εξουσίας την οποία καταδίκαζαν, όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Κένεντι δήλωσε στο CNN ότι “είναι ένα αληθοφανές επιχείρημα” για τους Ρεπουμπλικάνους να ισχυρίζονται ότι ένας μελλοντικός πρόεδρος των Δημοκρατικών θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το εκτελεστικό προηγούμενο που δημιουργεί η απόφαση του προέδρου Τρμπ, προκειμένου να κηρύξει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την προώθηση της πολιτικής ατζέντας των προοδευτικών.

“Δε νομίζω ότι η απόφαση του προέδρου είναι οριστική. Ο ήλιος θα βγει και πάλι το επόμενο πρωί. Νομίζω ότι είναι πιθανό, πως ο πρόεδρος θα επανεξετάσει την κατάσταση,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής.

Ο Ρεπουμπλικάνος Τζάστιν Αμάς που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και συντάσσεται σε πολλά θέματα με τον Πολ, εξέφρασε ανοιχτά την διαφωνία του. “Ο πρόεδρος παραβιάζει το συνταγματικό σύστημα. Δε νομίζω ότι το Κογκρέσο μπορεί να δώσει εκτελεστική εξουσία σε έναν πρόεδρο με νομοθετήματα,” δήλωσε ο ίδιος.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξουν περισσότεροι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων που θα υποστηρίξουν την απόφαση ακύρωσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, η απόφαση του Πολ να την καταψηφίσει και να γίνει ο κεντρικός γερουσιαστής δρομολογώντας πολιτικές εξελίξεις, μπορεί να είναι καθοριστική, ώστε να εκφράσουν δημόσια την αντίθεσή τους κι άλλοι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων.

Ένας σημαντικός αριθμός γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι αντίθετοι στην κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Από την άλλη μεριά, μερικοί γερουσιαστές αμφισβητούν ότι αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε θετικές ψήφους για την απόφαση ακύρωσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ένας Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής που υποστηρίζει την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δήλωσε ότι κατά την δική του εκτίμηση, υπάρχουν πέντε έως επτά γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι θα μπορούσαν να ψηφίσουν θετικά για την απόφαση ακύρωσης, ενώ άλλοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο αριθμός αυτός, να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές Τζέρι Μόραν (Κάνσας), Τεντ Κρουζ (Τέξας), Μάρκο Ρούμπιο (Φλόριντα), Ρόι Μπλαντ (Μισούρι), Κόρι Γκάρντνερ (Κολοράντο) Λαμάρ Αλεξάντερ (Τενεσί) και Μάικ Λι (Γιούτα) είναι μερικοί από τους γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων που ταλαντεύονται για το πως θα ψηφίσουν.

Την Πέμπτη, ο Αλεξάντερ ζήτησε από τον πρόεδρο Τραμπ μιλώντας στην ολομέλεια της Γερουσίας να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάκλησης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, για την οποία τόσο ο ίδιος, όσο κι άλλοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα καταπέσει στις δικαστικές αίθουσες.

Ο αναφερόμενος γερουσιαστής που συνταξιοδοτείται, δήλωσε ότι υποστηρίζει την άσκηση των προεδρικών εξουσιών του Τραμπ, με τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να πάρει χρήματα από το ειδικό ταμείο κατασχέσεων του υπουργείου των Οικονομικών, αλλά κι από έναν λογαριασμό κατά των ναρκωτικών που ελέγχεται από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Τα ποσά αυτά, μπορούν να εξασφαλίσουν στον πρόεδρο Τραμπ κονδύλι μεγαλύτερο των 5 δισεκατομμυρίων για την κατασκευή του συνοριακού τείχους, αν συνδυαστούν με το ποσό των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενέκρινε ήδη το Κογκρέσο για τον σκοπό αυτό, από τον Φεβρουάριο.

“Εάν ο πρόεδρος μπορεί να αποφύγει αυτό το επικίνδυνο προηγούμενο για την χρήση χρημάτων που έχουν ήδη εγκριθεί για άλλους σκοπούς, νομίζω ότι θα το πράξει,” δήλωσε την Πέμπτη ο Αλεξάντερ.

“Αυτό θα βοηθήσει την χώρα, νομίζω μέσω της απόδοσης του απαραίτητου σεβασμού στο Σύνταγμα των ΗΠΑ, ενώ κατά την άποψή μου με τον τρόπο αυτό, το τείχος θα χτιστεί πιο γρήγορα,” συμπλήρωσε ο ίδιος γερουσιαστής, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει πως θα ψηφίσει ο ίδιος κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην ολομέλεια.

Ακόμη και στην περίπτωση που ο πρόεδρος Τραμπ επιμείνει στην θέση του για την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η Γερουσία θα προχωρήσει στην ψηφοφορία, καθώς η απόφαση για την ακύρωση της, έχει ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η ψηφοφορία αυτή, αναμένεται να διεξαχθεί πριν από την διακοπή των εργασιών του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος στα μέσα Μαρτίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους, εξετάζουν το ενδεχόμενο τροποποίησης της απόφασης για την ακύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ