ΗΠΑ: Οι κυρώσεις στο Ιράν ενισχύουν την επιρροή της Μόσχας στην αγορά πετρελαίου

Η λίστα με τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ προκαλούν αντιδράσεις από τις χώρες που στοχοποιούνται, όπως το Ιράν, με αποτέλεσμα φωνές στην Αμερική να κάνουν λόγο για βαρύτατες και αρνητικές συνέπειες, που θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην Ουάσινγκτον.

Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν θα αυξήσουν την επιρροή της Ρωσίας στην αγορά πετρελαίου δήλωσε ο Ρόμπερτ Μάλεϊ, σύμβουλος του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την Μέση Ανατολή και επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν από την πλευρά της Ουάσιγκτον.

«Οι κυρώσεις θα βοηθήσουν τους παραγωγούς πετρελαίου καθώς οι τιμές θα αυξηθούν και η Ρωσία θα γίνει μία από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής πετρελαίου. Σίγουρα θα αυξήσει τη σχετική δύναμή της στην αγορά. Δεν υπάρχει αμφιβολία» δήλωσε σε συνέντευξή του.

Σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ «μανιωδώς» ασκεί πιέσεις στο Ιράν με οποιοδήποτε κόστος.

«Έτσι αν το τίμημα για την ασφυξία και την πίεση στο Ιράν είναι να ευνοηθεί μία χώρα όπως η Ρωσία, νομίζω ότι είναι έτοιμοι να το καταπιούν» πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την απόσυρση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, καθώς η απόφαση δημιουργεί προηγούμενο και για άλλα κράτη που θα ήθελαν να αποσυρθούν, δήλωσε ο Μάλεϊ.

«Ανεξάρτητα από τις επιδιώξεις απέναντι στο Ιράν, αυτός δεν είναι ο τρόπος για την επίτευξή τους — η απόσυρση από τη συμφωνία δεν είναι ο σωστός τρόπος ανεξάρτητα από τους στόχους που έχει η κυβέρνηση απέναντι στο Ιράν. Πιστεύω ότι ήταν εμφανές λάθος. Γι’ αυτό οι ΗΠΑ θα πληρώσουν το τίμημα για την απόσυρση με περισσότερη διεθνή απομόνωση από ό,τι πριν» τονίζει ο Μάλεϊ που πλέον είναι διευθύνοντας σύμβουλος της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων (International Crisis Group).

Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο, με την απόφαση να εγκαταλείψει τη συμφωνία, η κυβέρνηση δημιούργησε προηγούμενο και για άλλες χώρες να πιστεύουν ότι μπορούν επίσης να αποσυρθούν από τη συμφωνία που είχε κλείσει.

«Πιστεύω ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις όταν αναλαμβάνουν καθήκοντα στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, ακόμα και αν διαφωνούν με μία απόφαση που ελήφθη από τον προκάτοχό τους ή τους προκατόχους τους για την επίτευξη μίας διεθνούς συμφωνίας, έχουν έναν κάποιο σεβασμό για τη συμφωνία, γιατί καταλαβαίνουν ότι δημιουργούν προηγούμενο.

Αν αύριο ο πρόεδρος Τραμπ προχωρήσει σε μία συμφωνία με οποιαδήποτε χώρα, αυτό σημαίνει ότι ο διάδοχός του θα μπορεί έτσι απλά να γυρίσει γρήγορα πίσω;» σημείωσε. 

Πηγή: Sputnik