ΗΠΑ: Ρικίνη ανιχνεύτηκε σε επιστολή αμερικανού γερουσιαστή

Εμποτισμένη με ρικίνη, μία ισχυρή τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο, βρέθηκε χθες Τρίτη από τις αμερικανικές αρχές μια επιστολή που είχε αποδέκτη τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή του Μισσισιπή Ρότζερ Ουίκερ.

Η αστυνομία του Καπιτωλίου, το FBI και άλλες υπηρεσίες ξεκίνησαν έρευνα και η επιστολή εστάλη για περισσότερες εξετάσεις σε ειδικό εργαστήριο, ανακοίνωσε η υπηρεσία ασφαλείας του Καπιτωλίου χθες το βράδυ.

Η επιστολή είχε ταχυδρομική σφραγίδα από το Μέμφις του Τενεσί και δεν είχε διεύθυνση αποστολέα, προειδοποίησε τους γερουσιαστές ο Τέρανς Γκάινερ, επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της Γερουσίας.

Αρχικά, ο Γκάινερ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η ουσία προέκυψε από τις εξετάσεις ότι ήταν ρικίνη– μια ισχυρή τοξίνη που εμπεριέχεται στους καρπούς του ρικίνου, από τους οποίους εξάγεται το καστορέλαιο και η έκθεση ακόμη και σε μικρές ποσότητές της μπορεί να επιφέρει τον θάνατο, συνήθως εντός 72 ωρών.

Αργότερα όμως η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο έλεγχος ήταν «προκαταρκτικός» και «υπέδειξε» ότι μέσα στην επιστολή είχε βρεθεί ρικίνη.

Η ουσία εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας του καθημερινού ταχυδρομείου των γερουσιαστών, σε ένα ξεχωριστό κτίριο του Καπιτωλίου, όπως έγινε γνωστό.

«Οι υπάλληλοι της Γερουσίας θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην διαδικασία χειρισμού ΟΛΗΣ της αλληλογραφίας τους», αναφέρει ο Γκάινερ σε γραπτή ανακοίνωσή του.

Το κρούσμα με την ρικίνη σημειώθηκε μία ημέρα μετά την διπλή επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστόνης από την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν 176.

«Δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση. Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς. Δεν ξέρουμε αρκετά για την Βοστόνη», είπε ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντέρμπιν, δεύτερος τη τάξει Δημοκρατικός στο Σώμα.

Ο Ουίκερ, πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι γερουσιαστής από τότε που εκκενώθηκε η έδρα τον Δεκέμβριο του 2007. Κέρδισε τις συμπληρωματικές εκλογές ώστε να υπηρετήσει την υπόλοιπη θητεία και στη συνέχεια επανεξελέγη τον Νοέμβριο του 2012 για εξαετή θητεία.

Η πιο γνωστή υπόθεση επίθεσης με ρικίνη είναι το 1978, τότε που ο βούλγαρος αντιφρονών συγγραφέας Γκεόργκι Μαρκόφ πέθανε όταν ένα πεζός στο Λονδίνο τον χτύπησε με ομπρέλα που του διοχέτευσε με ένεση ποσότητα της τοξικής αυτής ουσίας. Το 2001 το Καπιτώλιο έγινε στόχος μίας σειράς επιθέσεων με άνθρακα που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι στην Ανατολική Ακτή περιλαμβανομένων δύο ταχυδρομικών υπαλλήλων στην Ουάσινγκτον.

Επιστολές που περιείχαν σπόρους άνθρακα ταχυδρομήθηκαν στα γραφεία στην Ουάσινγκτον δύο γερουσιαστών και σε γραφεία δημοσιογραφικών οργανισμών στη Νέα Υόρκη και στην Φλόριντα.