ΗΠΑ – Ρωσία: Αυτά είναι τα φοβερά και τρομερά αεροπλανοφόρα των υπερδυνάμεων – ΒΙΝΤΕΟ

Τα πιο ισχυρά ναυτικά στον κόσμο διατηρούν την κυριαρχία τους χρησιμοποιώντας αεροπλανοφόρα. Αυτά τα τεράστια πλοία είναι εξαιρετικά ακριβά και έτσι πολλές χώρες δεν είναι σε θέση να τα αποκτήσουν και να τα υποστηρίξουν. 

Θεωρούμε ότι θα ήταν καλό να συγκρίνουμε τους κύριους τύπους αεροπλανοφόρων που δραστηριοποιούνται σε δύο από σημαντικότερα ναυτικά του κόσμου, αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών και τη Ρωσίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνολικά 10 αεροπλανοφόρα που ανήκουν στην κατηγορία «Nimitz» και ένα υπεραεροπλανοφόρο της κατηγορίας «Gerald R. Ford». Τα σκάφη αυτά επιχειρούν μαζί με συνοδευτικά πλοία, τα οποία αποτελούν την ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου.

Από την άλλη πλευρά, το ρωσικό αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov αποτελεί σήμερα το μοναδικό πλοίο αυτού του τύπου της Ρωσίας. Το πλοίο σχεδιάστηκε για να ηγείται στόλου σκαφών ή να για να επιχειρεί μόνο του κρατώντας μακριά τον εχθρό χρησιμοποιώντας τα ικανότατα αεροσκάφη του.

Κάθε αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz υποστηρίζει περίπου 90 αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας και ελικόπτερα, όπως FA-18 Super Hornets, Growlers, Hawkeyes, Seahawk, Sea Knight και V-22 Osprey, ενώ σύντομα θα επιχειρούν και από αυτά και τα F-35 του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το ναύαρχος Kuznetsov τυπικά μεταφέρει περίπου 41 αεροσκάφη. Το πλοίο έχει την ικανότητα να υποστηρίζει SU 27, MIG 29, SU 33, Yak 41 και ένα ευρύ φάσμα ελικοπτέρων όπως τα KA 27 και KA 52.

Διαβάστε επίσης: Γιατί τα αεροπλανοφόρα μπορεί να είναι πλέον παρωχημένα – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Ένα αεροσκάφος τύπου Nimitz είναι οπλισμένο με βλήματα επιφανείας-αέρος Sea Sparrow. Το πλοίο είναι επίσης εφοδιασμένο με σύστημα πυραύλων, το οποίο παρέχει άμυνα μικρής εμβέλειας ενάντια σε εισερχόμενους πυραύλους κατά πλοίων.

Από την άλλη, το ρωσικό αεροπλανοφόρο Kuznetsov διαθέτει σύστημα αντιπλοικών πυραύλων εξοπλισμένο με 12 εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας-επιφάνειας. Τέλος, το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας περιλαμβάνει 24 κατακόρυφους εκτοξευτές και 192 πυραύλους.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί εντυπωσιακές εικόνες από τα δύο αεροπλανοφόρα καθώς και ενδιαφέρουσες πληροφορίες: