ΗΠΑ/Ρωσία: Να φύγει ο ΟΗΕ απο τα σύνορα Συρίας/Ισραήλ

Σχέδιο ψηφίσματος που συνέταξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο ζητείται η παράταση της θητείας της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ Συρίας και Ισραήλ.

Η παράταση της παρουσίας του ΟΗΕ στα Υψίπεδα του Γκολάν κρίνεται απαραίτητη καθώς εντείνονται οι φόβοι για πιθανή ένταση μεταξύ των γειτονικών χωρών εξ αιτίας της κλιμάκωσης του εμφυλίου στη Συρία.
Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την Τετάρτη, εκφράζει την ανησυχία του για την παρουσία του συριακού στρατού, καθώς και ένοπλων μονάδων της αντιπολίτευσης στη λεγόμενη διαχωριστική γραμμή.

«Τα πρόσφατα επεισόδια κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός φανερώνουν το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρεται στο σχέδιο του ψηφίσματος που ήρθε στην κατοχή του Ρόιτερς.

Το σχέδιο προτείνει την επέκταση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ γνωστής ως UNDOF, για έξι μήνες.