ΗΠΑ: Στρατιωτική επέμβαση σε περίπτωση απειλής σε χώρα του Κόλπου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε την Πέμπτη (Παρασκευή πρωί ώρα Ελλάδας) ότι σε περίπτωση απειλής ενάντια σε χώρα του Κόλπου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξετάσουν την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης για να την προστατέψουν.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν τη σύσκεψη με αρχηγούς κρατών του Κόλπου στην εξοχική κατοικία προέδρων στο Καμπ Ντέιβιντ, ο Ομπάμα είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τις χώρες του Κόλπου για να αποτρέψουν βίαιους εξτρεμιστές που δρουν διαδίκτυακά.

Μεταξύ άλλών, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι συζήτησε ανοιχτά με τους ηγέτες για το Ιράν, τους τζιχαντιστές και άλλα θέματα.

«Ήμουν σαφέστατος ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό των εταίρων μας (στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου) ενάντια σε εξωτερικές απειλές», είπε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι δεσμεύτηκε να οργανώσει μια παρόμοια σύσκεψη του χρόνου για επακολούθηση.

Επιπλέον ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως εξετάζει την ιδέα να παραχωρηθεί καθεστώτος σημαντικού συμμάχου – μη μέλους του ΝΑΤΟ στα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ).

Εντούτοις, όπως δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς, οι συζητήσεις στη συνάντηση κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ επικεντρώθηκαν περισσότερο σε διαβεβαιώσεις σχετικά με την βοήθεια που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μπορούν να παρέχουν σε θέματα ασφάλειας.

Όπως πρόσθεσε ο Ρόουντς, ο Μπαράκ Ομπάμα ενημέρωσε τους ηγέτες των χωρών του Συμβουλίου όσον αφορά τις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σημείωσε παράλληλα πως οι ΗΠΑ θα καλωσόριζαν την υποστήριξη των χωρών του ΣΣΚ για τη συμφωνία. Άραβες ηγέτες ανησυχούν ότι η συμφωνία θα ενισχύσει το Ιράν με τρόπους που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής.
«Αυτό που αισθανόμαστε το πιο προσήκον να δηλώσουμε ξεκάθαρα, ενώπιον ολόκληρου του κόσμου, είναι ότι είμαστε δεσμευμένοι στην υπεράσπιση αυτών των χωρών», δήλωσε ο Ρόουντς.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας κούρσας εξοπλισμών με πυρηνικά, ο Ρόουντς δήλωσε πως καμία από τις χώρες του ΣΣΚ που συμμετέχουν στη σύνοδο δεν έχει δώσει ενδείξεις ότι θα επιδιώξουν ένα πυρηνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα και οι ηγέτες των χωρών του ΣΣΚ θα εξετάσουν στρατηγικές για τη Συρία.

Σημείωσε πως ο Λευκός Οίκος είναι διατεθειμένος να συζητήσει την επιλογή για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να βοηθήσει την συριακή κρίση, παρόλο που όπως δήλωσε, το μέτρο δεν θεωρείται ένας βιώσιμος τρόπος αντιμετώπισης των μαχών στις αστικές περιοχές. Πρόσθεσε πως ο Λευκός Οίκος δεν έχει επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες περί νέας χρήσης χημικών όπλων στη Συρία.