ΗΠΑ – Συρία: «Αναμφίβολα» η Δαμασκός έχει χημικά όπλα, λέει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας

Θα ήταν κακή επιλογή εκ μέρους της Συρίας να χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα, είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας από το Ισραήλ όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Ο Τζιμ Μάττις απέφυγε να διευκρινίσει τις ποσότητες των χημικών όπλων που πιστεύει ότι διαθέτει ακόμη η Συρία, αρκούμενος να δηλώσει ότι τις τελευταίες ημέρες αεροσκάφη της συριακής Αεροποιρίας έχουν διασπαρεί σε ρωσική βάση.

Αξιωματούχοι του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν σε ισραηλινά ΜΜΕ ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας εκτιμούν πως ο πρόεδρος Άσσαντ διατηρεί έναν έως τρείς τόννους «απαγορευμένων ουσιών».   

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν την κυβέρνηση της Δαμασκού ότι παραβιάζει την συμφωνία του 2013 που προέβλεπε την παράδοση των αποθεμάτων χημικών όπλων στην διεθνή κοινότητα για την καταστροφή τους. Από την πλευρά του, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσσαντ υποστηρίζει σε όλους τους τόνους ότι οι ισχυρισμοί για επίθεση με χημικά στο Χαν Σεϊχουν στις 4 Απριλίου, όπου έχασαν την ζωή τους περισσότεροι από 80 άνθρωποι, είναι «100% κατασκευασμένοι».

(Πηγή BBC)