ΗΠΑ: Τέλος βάζει ο Τραμπ σε δύο στρατιωτικές ασκήσεις στην Κορέα

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει αναστείλει «επ ‘αόριστον» δύο προγράμματα στρατιωτικής άσκησης με τη Νότια Κορέα για να υποστηρίξει τις συμφωνίες μεταξύ του Προέδρου Donald Trump και του κορυφαίου ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ) , Kim Jong Un.

Σε δήλωση που δημοσίευσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Dana White, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάττις ανέστειλε επ ‘αόριστον επιλεγμένες ασκήσεις, μεταξύ των οποίων και η «FREEDOM GUARDIAN μαζί με δύο ασκήσεις του κορεατικού ναυτικού που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν τους επόμενους τρεις μήνες».

Η προσφορά ήταν να «στηρίξει την υλοποίηση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής της Σιγκαπούρης και σε συντονισμό με τη συμμάχους της Δημοκρατίας της Κορέας», σύμφωνα με τη δήλωση.

Πρόσθεσε ότι «για να υποστηρίξουν τις επερχόμενες διπλωματικές διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία του υπουργού εξωτερικών Mike Pompeo, πρόσθετες αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τη συνέχιση των παραγωγικών διαπραγματεύσεων με καλή τη πίστη από τη ΛΔΚ».

Νωρίτερα στις 18 Ιουνίου, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι έχει αναστείλει κάθε προγραμματισμό για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα τον Αύγουστο, αναφερόμενος σε μια ετήσια στρατιωτική άσκηση της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ που είχε προγραμματιστεί για τον Αύγουστο με το πλήρες όνομα Ulchi Freedom Guardian.

Η Πιονγιάνγκ έχει καταγγείλει τις ασκήσεις ως πρόβα για εισβολή και παραβίαση του πνεύματος της Διακήρυξης Panmunjom που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της διακοινοβουλευτικής συνόδου κορυφής στα τέλη Απριλίου.

Ο Trump συναντήθηκε με τον Kim στις 12 Ιουνίου, όταν υποσχέθηκε να οικοδομήσει νέες διμερείς σχέσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας «πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου».

Μετά τη συνάντηση, ο Trump είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν τα πολεμικά παιχνίδια με τη Νότια Κορέα «εκτός αν δούμε ότι η μελλοντική διαπραγμάτευση δεν συμβαίνει όπως θα έπρεπε». Είπε επίσης ότι τα ασκήσεις ήταν «πολύ ακριβές» και «προκλητικές».

Πηγή: En.People