ΗΠΑ: Το Ιράκ δεν έχει ζητήσει αεροπορική υποστήριξη για το Τικρίτ

Το Ιράκ δεν έχει ζητήσει από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος διεξάγει μια αεροπορική εκστρατεία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), να εξαπολύσει επιδρομές για να βοηθήσει την ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών στο Τικρίτ, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
“Δεν έχω ενημερωθεί για κανένα αίτημα μέσω επίσημων καναλιών για τη συμμετοχή [του συνασπισμού] στις επιχειρήσεις περί το Τικρίτ”, δήλωσε ο συνταγματάρχης Στίβεν Ουόρεν, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο στρατηγός Αμπντελουάχαμπ αλ Σαάντι, ένας από τους αξιωματικούς του ιρακινού στρατού που διευθύνουν την επιχείρηση στο Τικρίτ, κάλεσε την Κυριακή να υπάρξει αεροπορική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα μπορούσε να κρίνει τη μάχη για την πόλη.
Οι γραμμές του μετώπου γύρω από το Τικρίτ παρέμεναν σήμερα “στατικές”, επισήμανε ο συνταγματάρχης Ουόρεν.

Οι ιρακινές δυνάμεις “έχουν περικυκλώσει το Τικρίτ”, σημείωσε. “Είμαι βέβαιος ότι έχουν καταλάβει κτίρια εντός των ορίων της πόλης, αλλά στην πλειονότητά τους βρίσκονται στην περιφέρεια του Τικρίτ”, πρόσθεσε.

Η επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης αυτής, η οποία βρίσκεται 160 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, άρχισε την 2η Μαρτίου με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτικών, αστυνομικών, παραστρατιωτικών, κυρίως σιιτών, μελών των Κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας και μελών σουνιτικών φυλών.
Αλλά το γεγονός ότι τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους έχουν παγιδεύσει μεγάλο μέρος της πόλης με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς ανάγκασε τις ιρακινές δυνάμεις να διακόψουν τις επιχειρήσεις τους.
Η Τικρίτ, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαλαχουντίν και γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν, καταλήφθηκε από το ΙΚ τον Ιούνιο του 2014.

Εξάλλου, σύμφωνα με έναν απολογισμό των αεροπορικών επιδρομών του συνασπισμού εναντίον του ΙΚ που έδωσε ο συνταγματάρχης Ουόρεν, έχουν γίνει από την 8η Αυγούστου 2014 μέχρι σήμερα 2.893 αεροπορικά πλήγματα, 1.631 στο Ιράκ και 1.262 στη Συρία.

Αεροσκάφη των ΗΠΑ προχώρησαν στις 2.320 από τις επιδρομές αυτής, δηλαδή περίπου το 80%. Τα πλήγματα κατέστρεψαν ολοσχερώς ή εν μέρει 73 άρματα μάχης, 282 οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 1.003 θέσεις μάχης — συνολικά επλήγησαν 5.134 στόχοι. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν 87 πετρελαϊκές εγκαταστάσεις διαφόρων ειδών. Από χθες μέχρι σήμερα, μέσα σε μια περίοδο 24 ωρών, ο συνασπισμός εξαπέλυσε 19 αεροπορικά πλήγματα.

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Ουόρεν, το κόστος των επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ υπολογίζεται πως ανέρχεται σε $1,83 δισεκ., ή περίπου $8,5 εκατ. ημερησίως.

Στον συνασπισμό συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πάνω από 60 χώρες. Επιδρομές στο Ιράκ εξαπολύουν οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Γαλλία, η Ιορδανία, η Ολλανδία και η Βρετανία. Επιδρομές στη Συρία εξαπολύουν οι ΗΠΑ, το Μπαχρέιν, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Ουόρεν ακόμη επιβεβαίωσε ότι την 16η Μαρτίου, οι δυνάμεις του συνασπισμού κατέστρεψαν ένα τηλεχειριζόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος που χειριζόταν ένας εξτρεμιστής στη Φαλούτζα του Ιράκ. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πιστεύουν ότι το αεροσκάφος αυτό διατίθεται στο εμπόριο και μπορεί να το προμηθευτεί οποιοσδήποτε με αρκετά μεγάλη ευκολία.

“Το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος δεν καταρρίφθηκε. Το παρατηρούσαμε να πετά για 20 λεπτά. Καταγράψαμε την προσγείωσή του. Είδαμε τον εχθρό να τοποθετεί το αεροσκάφος στο χώρο αποσκευών ενός αυτοκινήτου και πλήξαμε το αυτοκίνητο, καταστρέφοντας τόσο το όχημα όσο και το αεροσκάφος στον χώρο αποσκευών του”, διευκρίνισε ο συνταγματάρχης Ουόρεν.

Ο ίδιος ανέφερε πως δεν γνωρίζει για ποιο σκοπό χρησιμοποίησε το πρόσωπο αυτό το τηλεχειριζόμενο αεροσκάφος, ούτε εάν ήταν εφοδιασμένο με κάμερες για να εκτελεί αποστολές αναγνώρισης.“Εξ όσων γνωρίζω, αυτή ήταν η πρώτη φορά που το ΙΚΙΛ χρησιμοποίησε τέτοιου είδους εξοπλισμό”, είπε ο Ουόρεν, χρησιμοποιώντας ένα παλιότερο ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.