Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προειδοποιεί το Ιράν για τα πυρηνικά

Αυστηρή προειδοποίηση προς το Ιράν να μην επιμείνει στο πυρηνικό πρόγραμμα του, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. 

«Ελπίζω ότι θα καταλάβουν ότι εάν αρχίσουν να αυξάνουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα, η οργή ολόκληρου του κόσμου θα πέσει πάνω τους», ανέφερε ο Pompeo στην συνέντευξη του στο MSNBC εχθές Σάββατο.Και πρόσθεσε: «αυτό είναι κάτι που όλος ο κόσμος θα θεωρούσε απαράδεκτο και θα καταλήγαμε σε ένα μονοπάτι που δεν νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον του Ιράν».

Ωστόσο, ο Πομπέο έσπευσε να διευκρινίσει ότι με την αποστροφή του περί «οργής» δεν υπονοούσε μια στρατιωτική επιλογή.»Όταν λέω οργή, μην το συγχέετε με στρατιωτική δράση.» Όταν λέω οργή, εννοώ την ηθική περιφρόνηση, γι ‘αυτό και δεν μιλώ για στρατιωτική δράση εδώ. «Ελπίζω πραγματικά ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.»

Ο Πομπέο μιλώντας για τον υπόλοιπο κόσμο κάνει λάθος, δεδομένου ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν προκάλεσε παγκόσμια καταδίκη – συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων συμμάχων της Αμερικής, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, οι οποίες προέτρεψαν τον Ντόναλντ Τραμπ να παραμείνει στη συμφωνία. Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό μόνο στην απόφασή τους.

Μεταξύ των πιο φωνητικών κριτικών της Trump ήταν η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίτσα Μογκερχίνι, η οποία, μετά την αποχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ, τόνισε ότι δεν είναι «διμερής συμφωνία και δεν είναι στα χέρια μιας μόνο χώρας να την τερματίσει μονομερώς». Οι ΗΠΑ ήταν μόνο ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας, η οποία υπογράφηκε από την Τεχεράνη και έξι παγκόσμιες δυνάμεις το 2015.

Τα σχόλια του Pompeo, τα οποία καταγράφηκαν την Παρασκευή αλλά προβλήθηκαν το Σάββατο, ήρθαν την ίδια μέρα που ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν καταδίκασε την απρόσμενη στρατιωτική παρουσία της Ουάσινγκτον στη Συρία και προειδοποίησε ότι η χώρα θα μπορούσε να γίνει ένας δεύτερος πόλεμος του Βιετνάμ για την Ουάσινγκτον.

Πηγή: RT