Η Αλβανία «βράζει» – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Σε κατάσταση «βρασμού» βρίσκονται για ακόμη μία φορά τα Βαλκάνια, με εστία της έντασης την Αλβανία.

Ήδη η πολιτική κρίση που δρομολογήθηκε με την απόφαση του Προέδρου Ιλίρ Μέτα να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου βρίσκεται στην τελική της ευθεία. Ο Πρόεδρος υπέγραψε το διάταγμα για την μετάθεση των εκλογών. Άμεση ήταν η αντίδραση του Έντι Ράμα. Συγκαλεί πιθανότατα την Πέμπτη το Κοινοβούλιο για να καθαιρέσει τον Πρόεδρο Μέτα. Και όπως όλα δείχνουν διαθέτει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να το κάνει. Αυτό άλλωστε είπε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Γκράμοζ Ρούτσι, όπως αναφέρει και το himara.gr. Κατά το δημοσίευμα, η ανάδειξη του νέου Προέδρου δεν αναμένεται πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ωστόσο η καθαίρεση του Προέδρου θα πρέπει να κυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο όμως απλά… δεν υπάρχει! Για την ακρίβεια έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο η βουλή να υπερψηφίσει την καθαίρεση του Μέτα, αλλά αυτός να παραμένει στη θέση του!

«Στον πάγο» η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας

Όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο γεγονός ότι τα Τίρανα δεν θα λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ μέσα στον Ιούνιο.

Ήδη Γαλλία, Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες αντιτίθενται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εγείρουν μάλιστα διαφορετικά θέματα: από την διαφθορά στην πολιτική σκηνή στην Αλβανία, μέχρι και το εμπόριο ναρκωτικών και το trafficking!

Μόλις πριν λίγο καιρό η Ολλανδική Βουλή ζήτησε από την Κομισιόν να επαναφέρει την υποχρέωση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου/βίζας για τους Αλβανούς πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Επικαλούνται δε την εγκληματική δράση (εμπόριο κοκαΐνης, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, trafficking) αλβανικών συμμοριών σε πόλεις όπως είναι το Άμστερνταμ, αλλά και τις πολλές αιτήσεις ασύλου που δέχονται οι ολλανδικές Αρχές από Αλβανούς υπηκόους.

Η Αλβανία συμπαρασύρει τη Βόρεια Μακεδονία

Η καθυστέρηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θεωρείται βέβαιο πως θα συμπαρασύρει και τη Βόρεια Μακεδονία. Για να αποσυνδεθούν οι δύο χώρες και να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση, θα πρέπει να προηγηθεί σχετική απόφαση (decoupling) σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ωστόσο κάτι τέτοιο θα έκρυβε τον κίνδυνο νέας αστάθειας στα Βαλκάνια. Άλλωστε δεν πέρασαν περισσότερες από 5 μέρες από τότε που ο Ζόραν Ζάεφ προειδοποίησε πως η κυβέρνησή του θα «πέσει» αν δεν αρχίσουν οι ενταξιακές διαδικασίες.

Στην εξίσωση μπαίνει και η Σερβία, που βλέπει -και επιχειρεί να αποτρέψει- τον κίνδυνο δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας».

Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Όλα αυτά -σε συνδυασμό με τις σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις που διοργανώνει το κόμμα της αντιπολίτευσης- κάνουν το κοκτέιλ στην Αλβανία εκρηκτικό.

Και ως συνήθως -στα βήματα της Τουρκικής διπλωματίας- τα εσωτερικά προβλήματα βρίσκουν διέξοδο στον αλυτρωτισμό.

Πολύ πρόσφατα «ακυρώθηκε» η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη για τον Δήμο της Χειμάρρας. Επιπλέον η Αλβανική Δικαιοσύνη ανασύρει παλαιές υποθέσεις εναντίον μελών της ελληνικής μειονότητας για υποθέσεις που χρονολογούνται ακόμη και 20 και πλέον χρόνια πριν.

Σαν να μην έφταναν αυτά, στον αλβανικό Τύπο φιλοξενούνται όλο και περισσότερα άρθρα που καλούν την κυβέρνηση να μην είναι τόσο «ενδοτική» απέναντι στην Ελλάδα. Ακόμη και σε θέματα όπως η επιστροφή των οστών Ελλήνων πεσόντων στο Αλβανικό μέτωπο!

Κι αν αυτά μπορεί με έναν «μαγικό» τρόπο να διευθετηθούν, το μεγάλο πρόβλημα είναι η διαρκώς αυξανόμενη τουρκική «διείσδυση» στην Αλβανία. Ήδη Δυτικοί διπλωμάτες κάνουν λόγο για το «μακρύ χέρι» της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Και η δημιουργία ενός «τουρκικού» τόξου στα βόρεια σύνορά μας δεν προοιωνίζεται τίποτα θετικό.