Η Χαμάς δημοσίευσε σήμερα, Σάββατο 12 Απριλίου 2025, ένα νέο προπαγανδιστικό βίντεο που δείχνει τον Ισραηλινό όμηρο στρατιώτη Αλεξάντερ Ένταν.
Το βίντεο διάρκειας τριών λεπτών δεν έχει ημερομηνία, αν και ο Αλεξάντερ δηλώνει ότι κρατείται για 551 ημέρες, υποδεικνύοντας ότι γυρίστηκε πολύ πρόσφατα.
Ο Αλεξάντερ, πολίτης των ΗΠΑ, είναι ένας στρατιώτης που βρισκόταν κοντά στη Λωρίδα της Γάζας το πρωί της 7ης Οκτωβρίου 2023, όταν πιάστηκε αιχμάλωτος από τους τρομοκράτες της Χαμάς που εξαπέλυσαν αιφνίδια επίθεση κατά του Ισραήλ, η οποία κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και εκατοντάδες πιάστηκαν όμηροι.
Hamas releases a new video of the Israeli hostage, who holds American citizenship, «Idan Alexander» pic.twitter.com/3hQs4j2mRs
— Clash Report (@clashreport) April 12, 2025
Είναι το δεύτερο βίντεο του Αλεξάντερ που δημοσιεύει η Χαμάς. Τον Νοέμβριο, η παλαιστινιακή οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο βίντεο με τον όμηρο στρατιώτη.
Δημοσιεύει συχνά τέτοιους είδους προπαγανδιστικά βίντεο με Ισραηλινούς ομήρους που «κατηγορούν» συνήθως την κυβέρνηση Νετανιάχου για την καθυστέρηση της επιστροφής τους, ενώ το Ισραήλ κάνει λόγο για «ψυχολογικό πόλεμο».
Σο τρέιλερ που δημοσίευσε η Χαμάς πριν δώσει στη δημοσιότητα το βίντεο με το πρόσωπο του ομήρου, γράφεται χαρακτηριστικά: «Ο χρόνος τελειώνει», καθώς η κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία έχει αρχίσει ξανά σκληρές στρατιωτικές επιχειρήσεος στη Γάζα», δέχεται πιέσεις να κάνει συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και επιστροφή των ομήρων.
Hamas releases new video of Israeli hostages with the caption:
«Time is running out» pic.twitter.com/ac6d0rSOSP
— Clash Report (@clashreport) April 12, 2025
Συνομιλίες στο Κάιρο με την ελπίδα μιας νέας συμφωνίας
Αντιπροσωπεία της Χαμάς αναμένεται σήμερα στο Κάιρο για συνομιλίες με Αιγύπτιους μεσολαβητές αναφορικά με μια νέα εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης.
«Ελπίζουμε ότι η συνάντηση θα οδηγήσει σε πραγματική πρόοδο προς μία συμφωνία που θα βάζει τέλος στον πόλεμο και την επιθετικότητα και θα εγγυάται την πλήρη αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής από τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αναφερόμενος στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς δεν έχει λάβει καμία νέα πρόταση εκεχειρίας, παρά τις πληροφορίες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης που μεταδίδουν ότι η Αίγυπτος και το Ισραήλ έχουν ανταλλάξει προσχέδια εγγράφων για μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων.
«Αλλά οι επαφές και οι συζητήσεις με τους μεσολαβητές είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο ίδιος. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς, ο Χαλίλ Αλ-Χάγια, πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel, η αιγυπτιακή πρόταση προβλέπει την επιστροφή στο Ισραήλ 16 ομήρων, οκτώ εν ζωή και οκτώ νεκρών, με αντάλλαγμα κατάπαυση πυρός 40 έως 70 ημερών καθώς και την απελευθέρωση μεγάλου αριθμού Παλαιστίνιων κρατουμένων στο Ισραήλ.
Με πληροφορίες από: Times of Israel, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters