Η ΕΕ απαντά στους δασμούς Τραμπ και ενέκρινε τα πρώτα εμπορικά αντίμετρα κατά των ΗΠΑ

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ ενέκριναν σήμερα, Τετάρτη 9 Απριλίου 2025, τα πρώτα εμπορικά αντίμετρα κατά των ΗΠΑ, ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την ΕΕ.

«Η ΕΕ θεωρεί τους δασμούς των ΗΠΑ αδικαιολόγητους και επιζήμιους, προκαλώντας οικονομική ζημιά και στις δύο πλευρές, καθώς και στην παγκόσμια οικονομία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ότι η ΕΕ έχει δηλώσει ξεκάθαρα τη βούλησή της να βρεθεί μια «ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελής» λύση, μέσα από τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

Η σημερινή ψηφοφορία έγκρισης από τα κράτη μέλη σημαίνει ότι – μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών της Επιτροπής και τη δημοσίευση της εκτελεστικής πράξης – τα αντίμετρα θα τεθούν σε ισχύ. Οι δασμοί σε ορισμένα προϊόντα θα αρχίσουν να εισπράττονται από τις 15 Απριλίου.

«Αυτά τα αντίμετρα μπορούν να ανασταλούν ανά πάσα στιγμή, εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε ένα δίκαιο και ισορροπημένο αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Οι δασμοί θα στοχεύουν πολιτικά ευαίσθητες αμερικανικές πολιτείες και περιλαμβάνουν προϊόντα όπως σόγια από τη Λουιζιάνα, καθώς και διαμάντια, γεωργικά προϊόντα, πουλερικά και μοτοσικλέτες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 4 Απριλίου πρόσφατους δασμούς 20% σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, καθώς και έναν ξεχωριστό δασμό 25% στα αυτοκίνητα και σε ορισμένα εξαρτήματα αυτοκινήτων.

Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι θα ανακοινώσει πρόσθετους δασμούς στην ξυλεία, στα τσιπ ημιαγωγών και στα φαρμακευτικά προϊόντα. Όλοι οι νέοι δασμοί του Τραμπ πλήττουν προϊόντα της ΕΕ αξίας περίπου 380 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με πληροφορίες από: Newsit.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters