Η EE καταδικάζει την επίθεση Τουρκοκύπριων στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (EE) καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση Τουρκοκυπρίων σε μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νεκρά ζώνη.

Τόσο ο Ύπατος Αρμοστής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της EE, Ζοζέπ Μπορέλ, όσο και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τάχθηκαν στο πλευρό της Λευκωσίας και κάλεσα την τουρκοκυπριακή πλευρά να απέχει από ενέργειες – όπως η επίθεση στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ – που δυναμιτίζουν το κλίμα.

Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώηνTwitter) σημείωσε:

«Η EE καταδικάζει την επίθεση στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ από προσωπικό από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Καλούμε την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσιοδοτημένη αρχή της αποστολής του ΟΗΕ στην ουδέτερη ζώνη…».

Ο Ύπατος Αρμοστής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της EE γνωστοποίησε ακόμη ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου.

Το επεισόδιο που έγινε στο μικρό χωριό Πύλα πάνω στην Πράσινη Γραμμή, όπου Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν απρόκλητα σε κυανοκράνους των Ηνωμένων Εθνών, καταδίκασε άμεσα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) καλεί σε αποκλιμάκωση και διασφάλιση του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένα, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει στην ανάρτησή του:

«Καταδικάζω σθεναρά την επίθεση κατά του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών από Τουρκοκυπρίους στην Πύλα σήμερα. Η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και η διασφάλιση της αποκλιμάκωσης της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα.

Είμαι σε επαφή με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη παρακολουθώντας στενά την κατάσταση και καλώντας για Ειρήνη στην περιοχή».