Η Ευρώπη των πυραύλων είναι εδώ! Επιστροφή σε άλλες «πολεμικές» εποχές

Την δεκαετία του ’80 κυρίως οι δρόμοι όλων των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης “σείονταν” από τις διαδηλώσεις κατά των πυρηνικών και των πυραύλων. Ο αφοπλισμός και η απόσυρση των πυραύλων ήταν το κυρίαρχο αίτημα . Εν μέρει το αίτημα …έγινε δεκτό σ΄ εκείνη την Ευρώπη που άλλαξε δραματικά με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Περίπου 25 χρόνια μετά , η Ευρώπη έχει αλλάξει,αλλά ποιος μπορεί στα σοβαρά να υποστηρίξει ότι άλλαξε προς το καλύτερο. Μετά από τα χρόνια της “εικονικής” όπως αποδείχτηκε -τουλάχιστον για την Ελλάδα- ευμάρειας, η Ευρώπη συζητά επισήμως παρακαλώ ακόμη και το ενδεχόμενο πολέμου! Το κείμενο της ΕΕ για την Άμυνα που δημοσίευσε το Onalert.gr το αναφέρει στην πρώτη του παράγραφο.

Το βέβαιο είναι ότι η Ευρώπη επιστρέφει σε πρώτη φάση στην εποχή των πυραύλων!

ΗΠΑ και Ρωσία είναι έτοιμες να αναπτύξουν πυραυλικά συστήματα ,σύγχρονα και ικανά να καταστρέψουν …εγγυημένα τα πάντα.

Οι ΗΠΑ είχαν δεμευθεί ότι αν η συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα του Ιράν “έκλεινε” θα αναθεωρούσε τα σχέδιά της για ανάπτυξη συστήματος αντιβαλλιστικής “άμυνας” στην Ευρώπη. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό αν και η Μόσχα της το υπενθύμισε μέσω του ΥΠΕΞ Σεργκέϊ Λαβρόφ.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ένα 24ωρο μετά από την ανακοίνωση της συμφωνίας με το Ιράν ,μετέδωσε δήλωση αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφων με την οποία “η επιτυχής επίλυση του πυρηνικού προβλήματος δεν εξαλείφει την ανάγκη δημιουργίας της αντιβαλλιστικής άμυνας για την αντιμετώπιση της ιρανικής πυραυλικής απειλής”.

Συνεπώς οι ΗΠΑ δεν κάνουν πίσω και θέλουν να δημιουργήσουν την λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα γύρω από τη Ρωσία.

Το σχέδιο έχει ξεκινήσει από το 1999 επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, με τον Μπους τον νεότερο να αποφασίζει το 2002 να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για την αντιβαλλιστική άμυνα που είχε υπογραφεί το 1972 από τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ.
Το 2013 ξεκίνησε η κατασκευή βάσης στη Ρουμανία και το 2016 θα ξεκινήσει η κατασκευή το 2016.

Η αντίδραση της Ρωσίας αναμενόμενη.

Η δράση προκαλεί αντίδραση και η Μόσχα δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να αναπτύξει τους δικούς της σύγχρονους και φονικούς πυραύλους.

Η εποχή της Ευρώπης των πυραύλων είναι ξανά εδώ. Δυστυχώς.