Η Γαλλία προειδοποιεί την Τουρκία: «Δεν υπάρχουν πλέον ψευδαισθήσεις για τον Ερντογάν και το καθεστώς του»

Ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Clement Beaune, αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε ορισμένους τομείς στην Τουρκία λόγω των «εχθρικών» θέσεών της στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Σε συνέντευξη στο Europe 1 και Les Echoes την Κυριακή, ο Beaune είπε ότι «είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων σε ορισμένους οικονομικούς τομείς», εκφράζοντας τη λύπη του για τον «εχθρικό ισλαμισμό» από την Τουρκία στις πύλες της Ευρώπης.

Είπε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», συμπεριλαμβανομένων μεμονωμένων κυρώσεων – αναφερόμενος σε εκείνες που έχουν ληφθεί εναντίον ορισμένων Τούρκων αξιωματούχων λόγω των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ- καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι προσωπικά δεν πιστεύει πως η κατάργηση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας είναι η καλύτερη επιλογή.

Διαβάστε ακόμη Μακρόν: Έτοιμος να προτείνει στη Σύνοδο Κορυφής κατάργηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας

Ο Beaune συνέχισε: «Μας δόθηκε μια ευκαιρία στην πρόσφατη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για την Τουρκία, η οποία έστειλε μικρά σημάδια χαλάρωσης… Και τώρα επέλεξε για άλλη μια φορά τον δρόμο της πρόκλησης και της συστηματικής επιθετικότητας… Σίγουρα θα προχωρήσουμε περαιτέρω».

Τόνισε ότι «η Γαλλία δεν είναι μόνη απέναντι στην Τουρκία», προσθέτοντας: «Σήμερα δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις σε καμία ευρωπαϊκή χώρα για το τι είναι ο κ. Ερντογάν και το καθεστώς του».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απειλήσει επανειλημμένα να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία λόγω των «απαράδεκτων προκλήσεών» της στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω των εξερευνητικών επιχειρήσεων που πραγματοποίησε στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας βρίσκονται «στο κόκκινο» εξαιτίας πολλών θεμάτων, όπως οι διαφορές για την ανατολική Μεσόγειο, η σύγκρουση στο Καραμπάχ και το ζήτημα των «προσβλητικών» σκίτσων του Προφήτη Μωάμεθ.

Πηγή: AMN / RT / Le Figaro