Η Γερμανία «κατέρριψε» το Euro Hawk

Η Γερμανία αποφάσισε να μην εντάξει τελικά στον αμυντικό εξοπλισμό της τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Euro Hawks», το κόστος του προγράμματος κατασκευής των οποίων υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ελλείψει πιστοποίησης από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας της Αεροπορίας, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Άμυνας.

«Δεν έχουμε καμία ελπίδα να λάβει πιστοποίηση αυτό το αναγνωριστικό αεροσκάφος», ανακοίνωσε το υπουργείο.

Η Γερμανία έχει ήδη δαπανήσει 508 εκατομμύρια ευρώ για ένα πρωτότυπο «Euro Hawk», μια εκδοχή του αμερικανικού «Global Hawk» της εταιρείας Northrop Grumman με τροποποιήσεις στον σχεδιασμό του από τον ευρωπαϊκό όμιλο αμυντικού εξοπλισμού EADS, και θα έπρεπε να δαπανήσει επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ για τέσσερα άλλα αεροσκάφη.

Το Βερολίνο δαπάνησε επίσης 40 εκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό της αεροπορικής βάσης Γιάγκελ (βόρεια), στην οποία επρόκειτο να αναπτυχθούν τα αεροσκάφη αυτά.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) κατέστησε γνωστό ότι δεν θα δώσει πιστοποίηση για τα αεροσκάφη αυτά παρά μόνο για υπερπτήσεις σε ερημικές περιοχές, στην περιοχή των πόλων ή των ωκεανών, επειδή δεν διαθέτουν σύστημα αποφυγής σύγκρουσης που θα προστατεύει τα αεροπλάνα της γραμμής, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες του γερμανικού Τύπου.

«Το αεροσκάφος δεν μπορεί να λάβει πιστοποίηση αν δεν γίνουν σημαντικές δαπάνες,» εξήγησε το υπουργείο.

Το καλοκαίρι του 2011, με ένα χρόνο καθυστέρηση, ένα πρωτότυπο «Euro Hawk», προσγειώθηκε στη βάση Μάτσνινγκ κοντά στο Μόναχο (νότια). Μέχρι το τέλος του 2012, το αεροσκάφος είχε εξοπλιστεί από την πολεμική αεροπορία (Bundeswehr) και την EADS, οι οποίες έπρεπε να το προετοιμάσουν για να λάβει την πιστοποίηση για την πραγματοποίηση πτήσεων.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η Northrop Grumman δεν θα παράσχει την αναγκαία τεχνική τεκμηρίωση για την πιστοποίηση.

Η Γερμανία πραγματοποιεί συνομιλίες με το Ισραήλ για να αγοράσει με επανδρωμένα αεροσκάφη «Heron TP», όμως ο υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ είπε κάθε αγορά αναβάλλεται για μετά τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.
Και οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντως πρέπει να εκφράσουν μελλοντικά την κατ’ αρχήν συμφωνία τους για την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Reaper» στην Γερμανία, σύμφωνα με το ίδιο περιοδικό.