Η Ινδία «βγάζει στη σέντρα» την Τουρκία για τη Λιβύη: Φέρει ευθύνη για το χάος στη χώρα

Η Ινδία κατηγόρησε την Τουρκία ότι αγνόησε κατάφωρα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, μετά από σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών στην πρωτεύουσα Τρίπολη το περασμένο Σαββατοκύριακο που σκότωσαν τουλάχιστον 42 άτομα, ανέφερε την Τετάρτη η ινδική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Wire.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε ενημέρωση για τη Λιβύη στη Νέα Υόρκη την Τρίτη. Ανώτεροι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και αρκετές μεμονωμένες χώρες εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση στη χώρα, που έχει καταστραφεί από τον εμφύλιο πόλεμο.

«Η συνεχιζόμενη παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων είναι επιζήμια για την ειρήνη και τη σταθερότητα της χώρας και της περιοχής», δήλωσε η Ruchira Kamboj, πρόεδρος της επιτροπής του ΟΗΕ για τις κυρώσεις στη Λιβύη και μόνιμος εκπρόσωπος της Ινδίας στον ΟΗΕ. «Υπήρξαν κατάφωρες παραβιάσεις των Εμπάργκο όπλων στη Λιβύη».

Η Τουρκία έχει υποστηρίξει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη με βάσεις στο έδαφος, στρατιωτική εκπαίδευση και μισθοφόρους στον αγώνα της εναντίον μιας ανατολικής φατρίας υπό την ηγεσία του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, που εδρεύει στη Βεγγάζη και υποστηρίζεται από χώρες όπως η Ρωσία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Kamboj, επικαλούμενη μια έκθεση επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που συντάχθηκε τον Μάιο του 2022, είπε ότι η Τουρκία παραβίασε την απόφαση 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρέχοντας στρατιωτική εκπαίδευση σε δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

«Επιπλέον, στην ίδια έκθεση, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σημείωσε τη συνεχή παρουσία Σύριων μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στα στρατιωτικά στρατόπεδα της Κυβέρνησης των Δυνάμεων Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη», είπε η Kamboj.

«Τέτοια κραυγαλέα περιφρόνηση» ήταν αιτία σοβαρής ανησυχίας, είπε, προσθέτοντας ότι οι δραστηριότητες παραβίαζαν επίσης μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2020 και, κατά συνέπεια, συνέβαλαν σε ένα «διαρκές πολιτικό αδιέξοδο» στη Λιβύη.

«Επαναλαμβάνουμε ότι η κυριαρχία, η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης πρέπει να διαφυλαχθούν. Η πολιτική διαδικασία πρέπει να καθοδηγείται πλήρως από τη Λιβύη και να ανήκει στη Λιβύη χωρίς επιβολή ή εξωτερική παρέμβαση», είπε η Kamboj.

Η έκθεση εμπειρογνωμόνων ανέφερε επίσης παραβιάσεις από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Οι σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Τουρκίας είναι τεταμένες λόγω της υποστήριξης της τελευταίας προς το Πακιστάν και της στάσης της για το Κασμίρ.

«Ο λαός της Λιβύης χάνει την ελπίδα ότι οι ηγέτες της Λιβύης μπορούν να παραμερίσουν τις προσωπικές φιλοδοξίες και να επιτύχουν συμφωνία για ένα συνταγματικό πλαίσιο για τις εκλογές που θα επιτρέψουν στους Λίβυους να επιλέξουν τους ηγέτες τους ειρηνικά», δήλωσε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Ντε Λαουρέντις στη συνεδρίαση του ΟΗΕ την Τρίτη.

«Χάνουν την ελπίδα ότι η χώρα τους μπορεί να απαλλαγεί από τη διαφθορά και την ξένη επιρροή, ότι οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να ενοποιηθούν και ότι οι ξένοι μαχητές, δυνάμεις και μισθοφόροι θα αποσυρθούν».

Πηγή: Ahval