«Η Κίνα θα αποκτούσε γρήγορα την αεροπορική υπεροχή έναντι της Ταϊβάν» αποκαλύπτουν τα απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ

Η Κίνα πιθανότατα θα αποκτούσε αεροπορική υπεροχή πολύ γρήγορα σε οποιαδήποτε επίθεση κατά της Ταϊβάν, αναφέρουν τα έγγραφα που διέρρευσαν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν ότι ο στρατός της Ταϊβάν αμφιβάλλει ότι η αεράμυνα του νησιού μπορεί να «ανιχνεύσει με ακρίβεια εκτοξεύσεις πυραύλων», ενώ μόνο περίπου τα μισά αεροσκάφη τους είναι ικανά να εμπλακούν αποτελεσματικά.

Το νησί ζει υπό τον διαρκή φόβο μιας κινεζικής εισβολής και το Πεκίνο έχει εντείνει τη στρατιωτική του δραστηριότητα γύρω από αυτό τα τελευταία χρόνια.

Οι αναφορές των μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν ότι η Ταϊβάν φοβάται ότι μπορεί να χρειαστεί έως και μία εβδομάδα για να μεταφέρει τα αεροσκάφη της σε καταφύγια, αφήνοντάς τα ευάλωτα σε κινεζικές πυραυλικές επιθέσεις.

Επιπλέον, η χρήση της εμπορικής ναυτιλίας από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών πορθμείων, για στρατιωτικούς σκοπούς δυσκολεύει τις ΗΠΑ να προβλέψουν πότε ενδέχεται να γίνει «η εισβολή», σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Το Πεντάγωνο έχει ασκήσει κριτική στην Ταϊβάν για τον τρόπο που διενεργεί τις ασκήσεις της, καθώς χρησιμοποιεί πολύ προβλέψιμα σενάρια, κάτι που θα μπορούσε να αφήσει απροετοίμαστες τις ένοπλες δυνάμεις και την ηγεσία τους για ένα «πραγματικό γεγονός».

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει ξεκινήσει μια τεράστια αναμόρφωση του στρατού της Κίνας για να τον επεκτείνει και να τον εκσυγχρονίσει. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός υπολογίζεται ότι είναι 14 φορές μεγαλύτερος από τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν.

Σε επίσκεψή της στο Πεκίνο την προηγούμενη εβδομάδα, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ προειδοποίησε ότι «μια στρατιωτική κλιμάκωση στα στενά της Ταϊβάν… θα ήταν ένα σενάριο φρίκης για ολόκληρο τον κόσμο».

Πηγή: The Defense Post