Ειδικός αναλυτής: Η μάχη για την Αγία Σοφία πρέπει να κερδηθεί, κόντρα στις επικίνδυνες φιλοδοξίες του Ερντογάν

Όταν σε λίγες μέρες, η Αγία Σοφία και επίσημα θα μετατραπεί σε τζαμί, θα είναι μια εκδήλωση του οράματος του Ερντογάν, για μία κυρίαρχη ισλαμική Τουρκία.

Ένα από τα αρχιτεκτονικά θαύματα του κόσμου, ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας, κατακτήθηκε στο παρελθόν και μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς. Εκείνη την εποχή, προστέθηκαν μιναρέδες και τα αρχαία βυζαντινά μωσαϊκά ασβεστώθηκαν.

Από την εποχή του Ατατούρκ, το status-quo του ναού άλλαξε και για δεκαετίες συνέχισε να λειτουργεί ως μουσείο. Όλα αυτά, μέχρι την ώρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν, αποφάσισε ότι η ιστορική εκκλησία της Αγίας Σοφίας θα μετατραπεί ξανά σε τζαμί.

Η επιθετική αυτή συμπεριφορά του Ερντογάν, δεν έχει να κάνει απλά με ένα σύμβολο της ορθοδοξίας, ή με ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Αποκαλύπτει την ατζέντα του Ερντογάν, για μία επεκτατική ισλαμική Τουρκία, που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τους Χριστιανούς και άλλες θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία, αλλά και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Η πρόσφατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχει αναστατώσει τους χριστιανούς ανά τον κόσμο, καθώς θυμίζει σε μερικούς τη βάναυση μεταχείριση των Χριστιανών κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Όταν τα δικαστήρια επιβεβαίωσαν την εγκυρότητα του σχεδίου του Ερνογάν για τον καθεδρικό ναό, δήλωσε: «Μετά από ογδόντα έξι χρόνια, η Αγία Σοφία έγινε ξανά τζαμί με τρόπο που θα ενέκρινε ο Μωάμεθ Φατίχ».

Το όραμα του Ερντογάν – Κείμενο της Arielle Del Turco

Ο Ερντογάν, από καιρό οραματιζόταν την ανάσταση ενός νεο-οθωμανικού κράτους. Η επιθετικότητα της Τουρκίας είναι κακή εξέλιξη για τις θρησκευτικές μειονότητες και για οποιονδήποτε δε συμφωνεί με το ισλαμικό όραμα του Ερντογάν για τη Μέση Ανατολή.

Όταν ο Εντογάν ξεκίνησε την εισβολή στα κουρδικά εδάφη της Συρίας, το περασμένο φθινόπωρο, μετέτρεψε μια περιοχή θρησκευτικής ελευθερίας και ισότητας, σε χαοτικό πεδίο θανάτου, εκτοπισμών, και δυστυχίας.

Στις περιοχές της Συρίας, όπου βρίσκονται υπό την κυριαρχία του Ερντογάν, οι γυναίκες αναγκάζονται να φορούν μαντήλα και οι θρησκευτική μειονότητα των Γιαζίντι πιέζονται να ασπαστούν το Ισλάμ. Όσοι εκτοπίστηκαν από τα εδάφη τους είναι εξαιρετικά απίθανο να επιστρέψουν όσο τελούν υπό την κατοχή της Άγκυρας.

Οι Γιαζίντι και οι Χριστιανοί στο βόρειο Ιράκ, δέχτηκαν επίσης τα πυρά της Άγκυρας, μετά τις τελευταίες επίγειες και εναέριες επιθέσεις στην περιοχή. Οπουδήποτε κινείτε η Τουρκία, οι θρησκευτικές μειονότητες ζουν υπό τον φόβο επιθέσεων.

Μετά από την κίνηση που ο Ερντογάν ονόμασε «ανάσταση της Αγίας Σοφίας«, υποσχέθηκε να «απελευθερώσει και το τζαμί αλ-Άκσα» στην Ιερουσαλήμ.

Μέσα στην Τουρκία, οι μη μουσουλμάνοι δε βρίσκονται επίσης σε καλή κατάσταση. Τουλάχιστον δεκαέξι χριστιανοί εργαζόμενοι έχουν απελαθεί από τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν έρχονται πολύ καιρό μετά τη φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, για κατηγορίες πως βοήθησε στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Όταν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τζαμί αυτό το μήνα, θα είναι μια εκδήλωση του οράματος του Ερντογάν, για μία κυρίαρχη ισλαμική Τουρκία. Οι δυτικές χώρες πρέπει να είναι προσεκτικές με τις αλλαγές που συμβαίνουν υπό την ηγεσία του Ερντογάν, στην Τουρκία . Πιθανόν, ο εξισλαμισμός της Αγίας Σοφίας να είναι μόνο η αρχή.

Η Arielle Del Turco είναι η Βοηθός Διευθυντής του Κέντρου Θρησκευτικής Ελευθερίας στο Συμβούλιο Οικογενειακής Έρευνας.

Πηγή: The National Interest