Η Μέρκελ, Μακιαβέλι της Ευρώπης! Τι λέει ο γερμανός κοινωνιολόγος Ο.Μπεκ

“Η Γερμανία δημιουργεί μια αυτοκρατορία από …ατύχημα”. Η θέση αυτή ανήκει στον Γερμανό κοινωνιολόγο Ούρλιχ Μπεκ και εκφράστηκε σε ερώτηση δημοσιογράφων που του τέθηκε για το πως η Γερμανία επιχειρεί να κυριαρχήσει στην Ευρώπη.

Ο Ούρλιχ Μπεκ λέει ότι “η Γερμανία δεν έχει στρατιωτική δύναμη ,συνεπώς όσα λέγονται για την προσπάθεια δημιουργίας 4ου Ράϊχ , είναι άστοχα. Έχει όμως οικονομική δύναμη κι έχει ενδιαφέρον να δει πως θα εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή καταστροφή με τους φόβους που υπάρχουν για διάλυση της Ευρωζώνης ακόμη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”

Παραδέχεται ότι η πολιτική σταθερότητας που επιβάλλει η Γερμανία έχει διαιρέσει την Ευρώπη και τονίζει ότι “βιώνουμε την μεταφορά του τραπεζικού ρίσκου στα κράτη,στους φτωχούς,τους άνεργους και τους ηλικιωμένους”.

Ο Γερμανός κοινωνιολόγος μιλά για την ιδεολογία “Μέρκελ-βέλι” η οποία αποτελεί ένα συνδυασμό της Μέρκελ και του Μακιαβέλι! Επισημαίνει ακόμη ότι οι αποφάσεις της Γερμανίας -που πάντα αργούν- δεν στηρίζονται μόνο στα πραγματικά γεγονότα αλλά επηρεάζονται άμεσα από την “προτεσταντική ηθική” που κυριαρχεί στους Γερμανούς. “Δεν νοιώθουν ότι η Γερμανία προσπαθεί να επιβάλει λύσεις με τον γερμανικό τρόπο σκέψεις. Αισθάνονται σαν δάσκαλοι που προσπαθούν να “δασκαλέψουν” τις χώρες του νότου πως θα ξοδεύουν τα χρήματά τους”,λέει ο Μπεκ. Αυτές οι ιδεοληψίες σε συνδυασμό με το ισχυρό κύμα νεοφιλελευθερισμού που υπάρχει στην Ευρώπη οδηγούν στις λύσεις “σταθερότητας”, υποστηρίζει ο Γερμανός κοινωνιολόγος.

Ο οποίος βέβαια συμπερασματικά καταλήγει ότι το ζητούμενο θα πρέπει να είναι μια “κοινωνική Ευρώπη”. Η οποία είναι προφανές ότι με τις πολιτικές Μέρκελ-βέλι δεν μπορεί να υπάρξει.