Η Μέρκελ συνδέει την ύπαρξη του ευρώ με την «ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ»

Το Βερολίνο και η Μέρκελ κλιμακώνουν τις πιέσεις που έχουν να κάνουν την “ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης”,οι οποίες αφορούν βέβαια πρωτίστως την Ελλάδα. Η Μέρκελ και η Γερμανία παρουσιάζουν πλέον το θέμα με τρόπο εκβιαστικό και συνδέουν την ύπαρξη του ευρώ με την ελευθερία κίνησης των προσώπων ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προκαλώντα ξανά σκέψεις για το πόσο πραγματικά και η ίδια η Γερμανία πιστεύει πια σ΄ αυτό που κάποτε λεγόταν ενώμενη Ευρώπη η Καγκελάριος μιλώντας σε συνάντηση επιχειρηματιών στην πόλη Μάιντς, είπε ότι η Ευρώπη είναι «ευάλωτη» απέναντι στην προσφυγική κρίση, καθώς δεν έχει ακόμη τον έλεγχο της κατάστασης στον βαθμό που θα ήθελε.
Η κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι εάν οι χώρες δεν επιτρέψουν την ελεύθερη κίνηση των προσώπων, τότε η ενιαία αγορά θα «πληγεί οξύτατα», στέλνοντας το μήνυμα ότι η Γερμανία θα αγωνιστεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ωστόσο η καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε ότι για την διαφύλαξη της ζώνης Σένγκεν είναι απαραίτητο να γίνουν πιο ασφαλή τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.