Η Μέρκελ «χαιρετίζει» τη μετεγκατάσταση προσφύγων οι Ούγγροι φτιάχνουν φράχτη

Η πρόταση που πρόκειται να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι παρά μόνο «ένα πρώτο βήμα», όπως δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, καλώντας τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο.

«Χαιρετίζουμε την πρόταση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως ένα πρώτο, σημαντικό βήμα» είπε η καγκελάριος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, από κοινού με τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν. «Όμως απομένει να γίνει ένα βήμα (…) χρειαζόμαστε σε τελική ανάλυση ένα ανοιχτό σύστημα ποσοστώσεων», συνέχισε.

Ο Γιούνκερ πρόκειται να παρουσιάσει αύριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις λεπτομέρειες της πρότασής του, οι γενικές γραμμές της οποίας είναι ήδη γνωστές. Μεταξύ άλλων θα προτείνει στις χώρες-μέλη της ΕΕ να φιλοξενήσουν, μέσω ενός συστήματος ποσοστώσεων, 120.000 μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, ώστε να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα με τη μαζική άφιξη προσφύγων, ιδίως από τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Συρία.

Ωστόσο το θέμα των ποσοστώσεων συναντά ισχυρές αντιδράσεις, κυρίως στη Βρετανία και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

«Μας χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική ασύλου» διότι «το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί πλέον» και δεδομένου ότι ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ιταλία είναι σε θέση να φιλοξενήσουν όλους τους πρόσφυγες που φτάνουν στα παράλιά τους εκτίμησε η καγκελάριος Μέρκελ. Ταυτόχρονα εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι μεσοπρόθεσμα οι διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών θα ξεπεραστούν αλλά αυτό δεν θα γίνει «ούτε αύριο, ούτε την επόμενη εβδομάδα».

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που είναι σε θέση να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο θα πρέπει να συμβάλουν, υπογράμμισε η καγκελάριος, αναφερόμενη κυρίως στην Τσεχία και τη Βουλγαρία, δύο χώρες που κρατούν αρνητική στάση απέναντι στο σύστημα της υποχρεωτικής ποσόστωσης.

«Το να περιοριζόμαστε να λέμε ότι (η μεταναστευτική κρίση) δεν είναι δουλειά μας, είναι κάτι που δεν γίνεται ανεκτό», τόνισε, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή λύση αντί η μια χώρα να απειλεί την άλλη αν δεν συνεργάζεται. «Εγώ προσωπικά έχω την άποψη ότι δεν θα έπρεπε τώρα να πλειοδοτούμε σε απειλές. Θα έπρεπε να μιλάμε μεταξύ μας με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού», κατέληξε.

Ο Λεβέν από την πλευρά του είπε ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν «βαθιά ηθική ευθύνη» απέναντι στους πρόσφυγες. «Πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί. Υπάρχουν 28 χώρες στην ΕΕ, με τις ίδιες ευθύνες», υπογράμμισε.

Η Σουηδία εκτιμά ότι θα υποδεχτεί φέτος 74.000 πρόσφυγες στο έδαφός της.

Η Ουγγαρία σηκώνει δεύτερο φράχτη

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν σχεδιάζει να επιταχύνει την κατασκευή του φράχτη κατά μήκος των συνόρων της χώρας του με τη Σερβία, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τους μετανάστες να περνούν στο ουγγρικό έδαφος.

«Όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι να εργαστούν εντατικά τις επόμενες εβδομάδες», είπε στη διαδικτυακή εφημερίδα Magyar Idok μετά την επίσκεψη-αστραπή που πραγματοποίησε στα σύνορα αργά το βράδυ της Δευτέρας. Ο Ορμπάν τόνισε ότι είναι πεπεισμένος πως «οι εργασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν».

Ο φράχτης από συρματόπλεγμα, μήκους 175 χιλιομέτρων, ολοκληρώθηκε στις 29 Αυγούστου όμως αυτό δεν σταμάτησε τη ροή των χιλιάδων μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν σε χώρες της δυτικής Ευρώπης διασχίζοντας τα Βαλκάνια. Η Βουδαπέστη ξεκίνησε να κατασκευάζει και ένα πασσαλόπηγμα ύψους τεσσάρων μέτρων, παρά τη σφοδρή κριτική που έχει δεχτεί από πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς, μεταξύ των οποίων ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς ο οποίος κατηγόρησε την Ουγγαρία ότι «δεν σέβεται τις κοινές αξίες της Ευρώπης».

Ο ρυθμός κατασκευής αυτού του δεύτερου τείχους φαίνεται ότι στάθηκε αιτία να χάσει τη θέση του ο υπουργός Άμυνας της Ουγγαρίας ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του την Δευτέρα μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο συζήτησης τα εν εξελίξει έργα.

Ο πρωθυπουργός «δεν ήταν ικανοποιημένος» και «η παραίτηση του Τσάμπα Χέντε συνδέεται με αυτό», είπε σήμερα ο Λάγιος Κόσα, ένας στενός συνεργάτης του Ορμπάν.
Περισσότεροι από 160.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα της Ουγγαρίας από τις αρχές του έτους και μόνο την Δευτέρα καταγράφηκαν 2.706 νέες αφίξεις. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους θέλουν να συνεχίσουν την πορεία τους με τελικό προορισμό τη Γερμανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ