Η Ουκρανία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία για ειρήνευση στο Donbas

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσνενκο ζήτησε από τον ομόλογό του να αποστείλει στρατιωτικό σώμα της Τουρκίας στην ειρηνευτική αποστολή του Ντόνμπας.

«Πρότεινα στον κ. Πρόεδρο να κάνει πιο ενεργό τον διάλογό μας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της απόφασης για αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων σύμφωνα με την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Έχουμε εμπιστοσύνη στην Τουρκία και θα χαρούμε να συμμετάσχει η Τουρκία στην ειρήνευση του Ντόνμπας αναπτύσσοντας τη δική του ειρηνευτική αποστολή στο πλαίσιο του ΟΗΕ «, δήλωσε ο Πόροσενκο.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Ερντογάν είχαν συνάψει συμφωνίες για τον συντονισμό των προσπαθειών απελευθέρωσης πολιτικών κρατουμένων στη Ρωσία. «Εκτιμούμε την βοήθεια της Τουρκίας και του κ. Προέδρου προσωπικά στην απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Είμαστε πολύ ευγνώμονες για την απελευθέρωση των Akhtem Chiygoz και Ilma Umerov. Συμφωνήσαμε με τα πρόσωπα που κρατούνται παράνομα στην κατεχόμενη Κριμαία και τη Ρωσία και θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε τη διαδικασία απόκτησης απελευθέρωσης πολιτικών κρατουμένων «, ανέφερε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια της κοινής ενημέρωσης Τύπου, ο Ερντογάν δεν ανέφερε τη δυνατότητα αποστολής τουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ντόνμπας.

Ωστόσο, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Ρωσίας στην Κριμαία και τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας είναι να στηρίξει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα της Ουκρανίας.

Πηγή: UAWire