Η πυρηνική εξάπλωση της Ρωσίας! Χάρτης με το που φτιάχνει εργοστάσια

Η τραγωδία του 1986 στο Τσέρνομπιλ “κυνηγά” σχεδόν 30 χρόνια μετά την “πυρηνική” Ρωσία , βασική “κληρονόμο” της Σοβιετικής Ένωσης.

Η κρατική εταιρεία Rosatom προσπαθεί να ξεφύγει από το “φάντασμα” του Τσέρνομπιλ, γράφει το Stratfor. Και όπως προκύπτει από το χάρτη που δημοσιεύει φαίνεται ότι είναι σε καλό δρόμο.

Η Rosatom ανακοίνωσε ότι οι στόχοι της από το 2010 έχουν κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Στο τέλος του 2013, οι ξένες παραγγελίες ανήλθαν σε $ 74 δισ. Τον Σεπτέμβριο του 2015, Rosatom εκτιμάται την αξία των παραγγελιών εξαγωγών σε 300 δισεκατομμύρια $ με 30 εργοστάσια σε 12 χώρες. Επιπλέον, η Ρωσία έχει μνημόνια συνεργασίας και προσφορές σε διάφορα στάδια διαπραγμάτευσης σε όλη την υδρόγειο. Δεν φαίνεται να υπάρχει περιοχή όπου η Ρωσία δεν επιδιώκει να πετύχει εξαγωγές πυρηνικών .
Η Ρωσία δεν είναι “αρχάρια” , όταν πρόκειται για εξαγωγές ενέργειας με πολιτικό κέρδος – δείτε τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη,σημειώνει το Stratfor.

Αλλά καθώς το παιχνίδι των αγωγών συνεχίζεται στην Ευρώπη, η Ρωσία είναι σε αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ρωσίας, πολλά κομμάτια βρίσκονται στον αέρα.

Η Μόσχα ενισχύει την παρουσία της στη Συρία και με στρατιωτικά μέσα . Με τις εξαγωγές υδρογονανθράκων ευάλωτες, ιδίως σε περιόδους χαμηλών τιμών του πετρελαίου, η εξαγωγή πυρηνικής τεχνολογίας μπορεί να προσφέρει στη Ρωσία ένα άλλο μέσο άσκησης επιρροής. Η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί ποτέ να γίνει τόσο σημαντική όσο και υδρογονάνθρακες, αλλά παρέχει ένα μέτρο πολιτικής ασφάλειας, που η Ρωσία επιχειρεί να διατηρήσει .