Η Ρωσία αποσύρεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων

REUTERS/Maksym Kishka

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα νόμο που αποκηρύττει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων, σύμφωνα με κυβερνητική ιστοσελίδα.

Η ρωσική Δούμα είχε ήδη εγκρίνει την απόφαση για την αποχώρηση από τη σύμβαση αυτή, την οποία είχε επικυρώσει η Μόσχα το 1998.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που υπέβαλε στις αρχές του μήνα ο πρόεδρος Πούτιν και ψήφισε το κοινοβούλιο, η αποκήρυξη από την Ρωσία έρχεται σε απάντηση προς την άρνηση του Συμβουλίου της Ευρώπης να δεχθεί τη συμμετοχή Ρώσου αντιπροσώπου σε επιτροπή που επιβλέπει τη σύμβαση κατά των βασανιστηρίων.

Αυτή η σύμβαση υποχρεώνει τα κράτη να αποτρέπουν τα βασανιστήρια και την εξευτελιστική μεταχείριση, με ανεξάρτητους ελέγχους σε φυλακές και κέντρα κράτησης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters