Η Ρωσία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης της… πρωθυπουργού της Εσθονίας Κάγια Κάλας!

Οι χώρες της Βαλτικής – Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία – έχουν μπει για τα καλά στη μύτη της Ρωσίας. Όχι μόνον για την σθεναρή στήριξή τους στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή, αλλά και γιατί επιθυμούν – και το δείχνουν με κάθε τρόπο – να απαλλαγούν από οποιαδήποτε «κληρονομιά» της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, για την οποία θεωρούν ότι τις καταδυνάστευε.

Ένα μέτρο που έλαβαν οι χώρες της Βαλτικής ήταν να γκρεμίσουν κάθε άγαλμα που θύμιζε τον Κόκκινο Στρατό.

«Πρωταγωνίστρια» σε αυτές τις κινήσεις είναι η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας, εναντίον της οποίας σήμερα Τρίτη 23.2.2024 οι ρωσικές αρχές εξέδωσαν… ένταλμα σύλληψης!

Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν επίσης σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών της Εσθονίας Τάιμαρ Πέτερκοπ, όπως και του υπουργού Πολιτισμού της Λιθουανίας Σιμόνας Κάιρις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας καταζητείται από τις ρωσικές αρχές για εχθρικές ενέργειες σε βάρος της Ρωσίας και τη «βεβήλωση της ιστορικής μνήμης».

Αναφερόμενος εν γένει στους αξιωματούχους σε Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία κατά των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από τις ρωσικές αρχές, ο Πεσκόφ σημείωσε ότι «οι άνθρωποι αυτοί ευθύνονται για αποφάσεις που συνιστούν ντε φάκτο προσβολή της Ιστορίας, είναι άνθρωποι που διεξάγουν εχθρικές ενέργειες κατά της ιστορικής μνήμης, κατά της χώρας μας».

Τα τελευταία χρόνια πολλά από τα μνημεία που είχαν ανεγερθεί επί Σοβιετικής Ένωσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποξηλώθηκαν στις χώρες της Βαλτικής, σε ένδειξη απόρριψης της σοβιετικής περιόδου, καθώς τα κράτη αυτά θεωρούν ότι ήταν υπό την κατοχή της πρώην ΕΣΣΔ.

Η Μόσχα αντιθέτως θεωρεί ότι τις απελευθέρωσε και κρίνει οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση «παραποίηση της Ιστορίας», κάτι το οποίο συνιστά έγκλημα στη Ρωσία.

Κόντρα και για την ψηφοφορία επανεκλογής του Πούτιν

Ρωσική μειονότητα διαμένει στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, τις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που είναι σήμερα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και έχουν τεταμένες σχέσεις με τη Μόσχα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι πρέσβεις των τριών χωρών κλήθηκαν στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς οι ρωσικές αρχές τις κατηγορούν ότι «σαμποτάρουν» τις ρωσικές προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, αρνούμενες να εγγυηθούν την ασφάλεια εκλογικών τμημάτων στις ρωσικές πρεσβείες στις επικράτειές τους.

Στα μέσα Ιανουαρίου, η Λετονία και η Εσθονία αποφάσισαν να τερματίσουν τις συμφωνίες νομικής συνδρομής με τη Ρωσία και οι αξιωματούχοι των δύο χωρών επικαλέστηκαν ως λόγο την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Νωρίτερα τον ίδιο μήνα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε κάνει περιοδεία στις χώρες της Βαλτικής.

Επίσης τον Ιανουάριο, η Εσθονία αρνήθηκε να παρατείνει την άδεια παραμονής του επικεφαλής της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, ο οποίος είναι Ρώσος πολίτης, κρίνοντας ότι αντιπροσωπεύει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Πηγές: Με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ