Η Συρία «αφοπλίζει» τις ΗΠΑ με μία υπογραφή ! Ραγδαίες εξελίξεις ,έντονο παρασκήνιο

Η Συρία θέλει να υπογράψει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα που προβλέπει την απαγόρευση ανάπτυξης, αποθήκευσης και χρήσης χημικών, δήλωσε  ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ουάλιντ Μουάλεμ, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

Η Συρία είναι η μία από τις πέντε χώρες που ακόμη δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση αυτή.

Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, ο Σύρος υπουργός δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παραδώσει το χημικό οπλοστάσιό της στη διεθνή κοινότητα και να σταματήσει την παραγωγή τέτοιου είδους όπλων.

«Είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε πού βρίσκονται τα χημικά όπλα, να σταματήσουμε την παραγωγή χημικών όπλων και να δείξουμε τις εγκαταστάσεις αυτές στους εκπροσώπους της Ρωσίας, άλλων χωρών και του ΟΗΕ», ανέφερε, σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι να σταματήσει η χώρα του να κατέχει χημικά όπλα.


ΗΠΑ Βρετανία Γαλλία “προτιμούν διπλωματική λύση”

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας προτιμούν μια διπλωματική λύση όσον αφορά την φερόμενη χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση της Συρίας, αλλά θεωρούν επίσης αναγκαίο η διεθνής κοινότητα να συλλογιστεί πάνω σε ένα «πλήρες φάσμα απαντήσεων» όσον αφορά το θέμα αυτό, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικώς νωρίτερα σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε επίσης ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να διερευνήσει μια πρόταση που υποστηρίζεται από την Ρωσία η οποία προβλέπει να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Οι τρεις ηγέτες είπαν επίσης κατά την συνομιλία τους, πρόσθεσε ο Κάρνεϊ, ότι «προτιμούν μια διπλωματική λύση, αλλά υπογράμμισαν επίσης την σημασία που έχει να συνεχιστεί η ανάπτυξη ενός πλήρους φάσματος απαντήσεων» στην φερόμενη χρήση χημικών όπλων από την συριακή κυβέρνηση.
Παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον δήλωσε ότι η χώρα του, η Γαλλία και οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν σήμερα ένα σχέδιο απόφασης για την Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την ρωσική πρόταση για να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

«Η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν σήμερα ένα σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», σημείωσε ο Κάμερον, ο οποίος μιλούσε ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στο Λονδίνο.
Κατά την ομιλία του αυτή, ο Κάμερον επέμεινε επίσης στην ανάγκη το σχέδιο αυτό απόφασης να περιλαμβάνει «ένα χρονοδιάγραμμα» για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

«Χρειαζόμαστε ένα χρονοδιάγραμμα. Σε οποιαδήποτε σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα συντάξουμε —και η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν συνομιλίες αυτήν την ώρα γι’ αυτό— θα πρέπει να είμαστε ακριβείς», σημείωσε ο Κάμερον.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα στις 23:00 ώρα Ελλάδος κεκλεισμένων των θυρών για διαβουλεύσεις για την Συρία.

Πούτιν ζητά δέσμευση ΗΠΑ για αποχή από τη βία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε σήμερα πως οι ΗΠΑ οφείλουν να απαρνηθούν την προσφυγή στη χρήση βίας εναντίον της συριακής κυβέρνησής, προκειμένου να έχει αποτέλεσμα η ρωσική πρωτοβουλία για να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα στη χώρα.

«Όλο αυτό έχει νόημα και θα μπορέσει να λειτουργήσει εάν η αμερικανική πλευρά και όλοι όσοι την υποστηρίζουν αποποιηθούν την προσφυγή στη (χρήση) βίας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, όπως μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

«Είναι δύσκολο να εξαναγκαστεί η Συρία, ή μια άλλη χώρα, να αφοπλισθεί κατά μονομερή τρόπο εάν εκκρεμεί η προετοιμασία μίας στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της χώρας αυτής», πρόσθεσε.

«Είναι διαβόητο πλέον το ότι η Συρία διαθέτει ένα οπλοστάσιο χημικών όπλων και πως οι Σύροι πάντοτε το θεωρούσαν ως ένα εναλλακτικό (μέσο αποτροπής) έναντι των πυρηνικών όπλα του Ισραήλ», είπε ο Πούτιν.

«Η θέση της Ρωσίας στο ζήτημα αυτό είναι γνωστή: είμαστε εναντίον της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, χημικών ή πυρηνικών», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Θα συνεργαστούμε με τους Σύρους (και) με τους Αμερικανούς εταίρους μας», συνέχισε ο Πούτιν.

«Ελπίζω ότι αυτή (η ρωσική πρωτοβουλία) θα αποτελέσει ένα επιπλέον βήμα για μία ειρηνική διευθέτηση της κρίσης», ανέφερε ακόμη ο Πούτιν.