Η Ταϊβάν ευχαριστεί τις ΗΠΑ για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ενώ η Κίνα εκνευρίζεται

REUTERS/Ann Wang

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τις ΗΠΑ για την συμβολή τους στην ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της, εν όψει της σινοαμερικανικής συνάντησης κορυφής των επομένων ημερών.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Ηνωμένες Πολιτείες για την συμβολή τους στην ενίσχυση των αμυντικών μας ικανοτήτων στο πλαίσιο της ακλόνητης προσήλωσής τους στην ασφάλεια», δήλωσε ο Λάι σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα προς το Copenhagen Democracy Summit.

Το ζήτημα της Ταϊβάν αναμένεται να τεθεί από την Κίνα στις συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στο Πεκίνο.

Λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση του Τραμπ για το Πεκίνο, η Κίνα επανέλαβε ότι είναι αντίθετη με οποιαδήποτε πώληση όπλων στην Ταϊβάν, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει το θέμα αυτό κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο αυτήν την εβδομάδα.

«Η αντίθεση της Κίνας στην πώληση όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κινεζική περιοχή της Ταϊβάν είναι σταθερή και αμετάκλητη», δήλωσε σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αντιδρώντας στην δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά της η Ταϊβάν εξέφρασε την επιθυμία «ενίσχυσης της συνεργασίας» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον βασικό της σύμμαχο στον τομέα της ασφάλειας.

«Επίσης θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την συνεργασία με την αμερικανική πλευρά και να αναπτύσσουμε αποτελεσματικές αποτρεπτικές ικανότητες για να διατηρήσουμε από κοινού την ειρήνη και την σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊβάν Χσιάο Κουάνγκ-γουέι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ