Η Τρίπολη έδωσε το «πράσινο φως» στον Ερντογάν – Δέχεται τουρκικά στρατεύματα

Η κυβέρνηση της Τρίπολης έδωσε το πράσινο φως στην προσφορά του Ερντογάν για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στη Λιβύη με σκοπό την αποτροπή των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη λιβυκή Kυβέρνηση Eθνικής Eνότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών.

«Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία», είχε δηλώσει τότε ο Ερντογάν.

Η είδηση έρχεται λίγες ώρες μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι περί στρατιωτικών επιχειρήσεων «πέρα από τα σύνορα» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως «θα επιταχύνουμε τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Τους έχουμε πει ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε εάν το χρειαστούν. Είτε πρόκειται για στρατιωτική συνεργασία και συνεργασία για την ασφάλεια είτε για τα βήματα που έχουν ληφθεί σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά μας στη θάλασσα. Είμαστε έτοιμοι».