Η Χάγη ξεκινά έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Γάζα

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί αν έγιναν εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ στους βομβαρδισμούς στη Γάζα το περασμένο καλοκαίρι, αρχίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, προκαλώντας ιδιαίτερα σκληρή αντίδραση από το Ισραήλ.

Η κ. Φατού Μπενσουντά, Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΠΔ) που  είναι από την Γκάμπια, αποφάσισε να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για εγκλήματα πολέμου που τυχόν διαπράχθηκαν στα παλαιστινιακά εδάφη.και υποσχέθηκε η έρευνα θα γίνει σε κλίμα απόλυτης ελευθερίας και αντικειμενικότητας.Σε περίπτωση που οι εισαγγελείς προχωρήσουν στην απόφαση για  έναρξη  έρευνας μετά από την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για να παραπεμφθούν σε δίκη στο ΔΠΔ  Ισραηλινοί αξιωματούχοι.Με βάση τα τηλεγραφήματα δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πότε θα ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα.

Στο Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Άβιγκντορ Λίμπερμαν αντέδρασε σκληρά και έκανε λόγο για σκανδαλώδη απόφαση, που »αποσκοπεί στο να πλήξει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται».Και συνέχισε :»Το Δικαστήριο το οποίο δεν παρεμβαίνει στη δολοφονία των 200.000 ανθρώπων στη Λιβύη ή στη Συρία, θεωρεί κατάλληλο τώρα να διενεργηθεί έρευνα για τον πιο τίμιο στρατό στον κόσμο».Προσθεσε δε πως πίσω από την απόφαση του Δικαστηρίου βρίσκονται »αντι-ισραηλινές πολιτικές σκέψεις».

Το ιστορικό και τα δεδομένα της προσφυγής

Οι Παλαιστίνιοι εντάχθηκαν στο Διεθνές Δικαστήριο στις αρχές Ιανουαρίου, ουσιαστικά θέτοντας στην ερευνητική και ποινική δικαιοδοσία της Χάγης τις πολεμικές συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη κατά τις τελευταίες δεκαετίες.Το Ισραήλ πάντως εν είναι μέλος του Δικαστηρίου και συνεπώς δεν είναι υποχρεωμένο να ανταποκριθεί σε τυχόν κλητεύσεις που θα εκδώσει η Χάγη.»Δεν θα επιτρέψουμε οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί του Τσαχάλ (σ.σ. ο ισραηλινός στρατός) να συρθούν ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης», είχε δήλωσει  ο Πρωθυπουργός κ. Νετανιάχου.»Αυτοί που πρέπει να διωχθούν είναι οι ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής που έκαναν μια συμμαχία με τους εγκληματίες πολέμου της Χαμάς», πρόσθεσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως  την άλλη πλευρά ότι χρησιμοποίησε τους κατοίκους της Γάζας σαν ανθρώπινη ασπίδα 

Το Τελ Αβίβ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως θα υπάρξουν αντίποινα για την ένταξη των Παλαιστινίων στο Διεθνές Δικαστήριο και έχουν ήδη παγώσει την απόδοση φορολογικών εσόδων στην Παλαιστινιακή Αρχή.ύψους  άνω των 100 εκατ. ευρώ. 

Τα θύματα από τις δυο πλευρές

Να θυμίσουμε ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας διήρκεσαν από τις 8 Ιουλίου έως τις 26 Αυγούστου του 2014. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 2.104 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 1.462 ήταν άμαχοι (ποσοστό 69%). Σκοτώθηκαν 495 παιδιά και 253 γυναίκες και οι καταστροφές στις υποδομές και τις ιδιωτικές περιουσίες ήταν τεράστιες, όπως και σε σχολεία του ΟΗΕ. Στο Ισραήλ τα οι νεκροί ανέρχονταν σε 73, από τους οποίους οι 67 ήταν στρατιώτες.

Βαραίνει η απώλεια αμάχων 
Από αντίπαλους του Ισραήλ, όπως η πλευρά της Τουρκίας , γίνονται σχόλια ότι φαίνεται δύσκολο να υποστηριχθεί η αντίδραση του Ισραήλ στη διεθνή σκηνή όταν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των αμάχων πολιτών που έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις τις οποίες εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα.