Η «υπαρξιακή απειλή» των ΗΠΑ στη Συρία και η ρωσική εμπλοκή που την τρομάζει

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες ειναι η εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία. Οι ΗΠΑ κατηγορούν και η Ρωσία διαψεύδει. Ωστόσο σύμφωνα με τη ρωσική ιστοσελίδα Sputnik κάτι κρύβεται πίσω απο την εμμονή της Δύσης για την εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία. Τι όμως;

«Όσοι, απο την Αμερική, προσπάθησαν να πλάσουν ειδήσεις για την ​​ανύπαρκτη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία μάλλον εχουν πολλούς φαύλους στόχους κατα νου, συμπεριλαμβανομένων και μια προσπάθεια να διακόψουν τη βελτίωση των δεσμών μεταξύ της Μόσχας και του Ριάντ, καθώς και για να κατηγορήσουν τη Ρωσία για την μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη», αναφέρει το Sputnik.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία ειναι συχνά θέμα στις συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας τους τελευταίους μήνες, καθώς το Κρεμλίνο ενέτεινε τις προσπάθειές του για να προσφέρει μια ειρηνική λύση στην κρίση.

Αλλά και οι δύο χώρες επιδιώκουν ενα εύρος διμερή θεμάτων, που περιλαμβάνει την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας. Οι δυο χώρες, έχουν υπογράψει πολλές συμφωνίες σε τομείς όπως ειναι η ενέργεια, τα φαρμακευτικά προϊόντα αλλα και η ανάπτυξη υποδομών.

Σύμφωνα με το (ρωσικο) Sputnik, αυτη η προσέγγιση μεταξύ της Ρωσίας, μιας χώρας που κάποιοι υψηλόβαθμοι Αμερικανοί έχουν αποκαλέσει “υπαρξιακή απειλή για τις ΗΠΑ”, και ενος βασιλείου με κύρια πηγή εισοδήματος το πετρέλαιο που ειναι ένας από τους βασικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, εξ ορισμού, δεν θα μπορούσε να κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες… ευτυχισμένες. Ίσως, κάποιος αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να δράσουμε πριν η Μόσχα και το Ριάντ γίνουν αξιόπιστοι συνεργάτες, αν όχι φίλοι.

Ο Ιρλανδός δημοσιογράφος Μπράιαν Μακντόναλντ θεωρεί οτι μπορει να συνδέονται η φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις υποθέσεις της Συρίας – αυτο που περιγραφεί ως μια «υστερική υπερφόρτωση προπαγάνδας» – και η πολιτική της Μόσχας στη Μέση Ανατολή.

«Η πραγματική ιστορία στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται για μια ανύπαρκτη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία. Το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί αυτη η ξαφνική εκστρατεία να σπείρουν τον φόβο για τους “Ρώσους στη Συρία”; Είτε οι ΗΠΑ επιθυμούν να αποσπάσουν την προσοχή από την Ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση που δημιούργησαν οι ενέργειές της ή ελπίζει να παγώσει τις αραβικές κινήσεις συμφιλίωσης με τη Μόσχα. Ή και τα δύο. » τόνισε ο MacDonald για το RT.

Η ρωσικη ιστοσελίδα Sputnik υποστηρίζει οτι η αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική, οφείλεται κυρίως στη στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Λιβύη. Αυτη είναι και η κύρια πηγή των προσφύγων που προσπαθούν να πάνε στη Γερμανία και στη Σκανδιναβία, στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στην Ουγγαρία αναφέρει. Ωστόσο σύμφωνα με το Fox News οι ευθύνες για τη μαζική εισροή μεταναστών οφείλονται στους Ρώσους και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

SputnikNews