Ιαπωνία: Τεράστια αύξηση των αμυντικών της δαπανών λόγω Κίνας – ΧΑΡΤΗΣ

Αυξάνει δραματικά τις αμυντικές της δαπάνες η Ιαπωνία, για πρώτη φορά, μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εξαιτίας της κινεζικής απειλής, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιαπωνική οικονομία, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε αμυντικές δαπάνες ύψους 42 δισ. δολαρίων, στον νέο προϋπολογισμό, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον ερχόμενο Απρίλιο. Βέβαια το σχετικό σχέδιο νόμου πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, αλλά φαίνεται πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ψήφισή του, από τα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίντζο Άμπες.

Πρόκειται, πάντως, για την τρίτη, κατά σειρά αύξηση των ιαπωνικών αμυντικών δαπανών, από τον Δεκέμβριο του 2012, η οποία σχετίζεται με την αύξηση της έντασης με την Κίνα. Η Ιαπωνία θέλει να προμηθευτεί μαχητικά στλεθ F-35A, αλλά και αεροσκάφη περιστρεφόμενου στροφείου V-22 Osprey για τις δυνάμεις πεζοναυτών της. Παράλληλα θέλει να προμηθευτεί αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) Global Hawk, αλλά και 20μ επιπλέον, αεροσκάφη ναυτικής επιτήρησης Kawasaki P-1.

Κίνα και Ιαπωνία έχουν έρθει σε διαμάχη λόγω της αμφισβήτησης από την Κίνα των ιαπωνικών νησιών Σενκάκου, στην Κινεζική θάλασσα, στην θαλάσσια περιοχή των οποίων, όμως, υπάρχουν ενδείξεις πως υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Πλοία των δύο χωρών έχουν φτάσει πολλάκις, τους τελευταίους μήνες, στα όρια της σύγκρουσης. Η Κίνα έχει αποφασίσει να δημιουργήσει σε δικά της νησιά, στην περιοχή, ναυτική και αεροπορική βάση, ώστε οι δυνάμεις, να μπορούν να βρίσκονται στα ιαπωνικά, αποστρατικοποιημένα, για την ώρα, νησιά Σενκάκου, πριν τους Ιάπωνες, αν χρειαστεί.

Η κοντινότερη, στα Σενκάκου, ιαπωνική βάση βρίσκεται στην Οκινάβα. Αντιλαμβανόμενοι τον κίνδυνο, οι Ιάπωνες, αποφάσισαν να ενισχύσουν τις δυνάμεις πεζοναυτών τους και τις δυνάμεις ταχείας αντίδρασής τους.

Πηγή: Russia Today
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert