Ιαπωνία: Αύξηση κεφαλαίων για διάλυση των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα

Η ιαπωνική κυβέρνηση θα αυξήσει τα κεφάλαια που προορίζονται για τον γρηγορότερο παροπλισμό των τεσσάρων κατεστραμμένων πυρηνικών αντιδραστήρων της Φουκουσίμα, για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας, αλλά και για την παροχή βοήθειας στις περιοχές και τα εργοστάσια που επλήγησαν από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.

Σύμφωνα με στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ένα μέρος του προϋπολογισμού του υπουργείου Βιομηχανίας για την πυρηνική ενέργεια θα αυξηθεί κατά 12,4% στη διάρκεια του έτους από τον Απρίλιο του 2013 ως τον Μάρτιο του 2014 και θα φτάσει τα 156,4 δισεκατομμύρια γεν (1,3 δισεκατομμύρια ευρώ).

Το ποσό που θα χορηγηθεί για την ανάπτυξη τεχνολογιών, οι οποίες απαιτούνται για την απομάκρυνση των λιωμένων καυσίμων θα τετραπλασιαστεί στα 8,7 δισεκατομμύρια γεν (80 εκατομμύρια ευρώ).

Περίπου 12,9 δισεκατομμύρια γεν θα χορηγηθούν για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και προστασίας εναντίον των πυρηνικών καταστροφών και την ανάπτυξη τεχνικών για την διαχείριση των αποβλήτων.

Επίσης, 96,8 δισεκατομμύρια γεν (850 εκατομμύρια ευρώ) θα μεταβιβαστούν στις αρμόδιες αρχές των περιοχών όπου βρίσκονται πυρηνικές εγκαταστάσεις για την καλύτερη διαχείρισή τους.

Τέλος, εκτός του προϋπολογισμού, το ιαπωνικό υπουργείο Περιβάλλοντος θα χρηματοδοτήσει με περίπου 72,5 δισεκατομμύρια γεν (595 εκατομμύρια ευρώ) την Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας.

Η νέα κυβέρνηση της Ιαπωνίας στοχεύει στην γρήγορη αποκατάσταση της περιοχής της Φουκουσίμα και επιθυμεί η Ρυθμιστική Αρχή να αποφανθεί μέσα στα επόμενα χρόνια για την ασφάλεια των 50 αντιδραστήρων της χώρας, από τους οποίους οι 48 έχουν διακόψει την λειτουργία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πυρηνικά όπλα και Τουρκία. Μια περίεργη δήλωση υπουργού για ουράνιο,ανάβει «φωτιές»


Φουκουσίμα:»Μια καταστροφή που προκάλεσε ο άνθρωπος»