Αυτός είναι ιαπωνικός υπερηχητικός πύραυλος που «κοιτάζει» τα πυρηνικά του Πεκίνου – ΒΙΝΤΕΟ

Η Ιαπωνία αναπτύσσει το δικό της υπερηχητικό πύραυλο. Το Τόκιο έχει διαθέσει περίπου 57 εκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό άμυνας του 2019 για να αναπτύξει υπερηχητικά όπλα, τα οποία επιτυγχάνουν ταχύτητα Mach 5 ή μεγαλύτερη, σύμφωνα με πληροφορίες από την Kyodo News.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας σχεδιάζει την κατασκευή ενός πρωτότυπου κινητήρα για πτήσεις υψηλών ταχυτήτων, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ο πύραυλος για την άμυνα της χώρας, με τις πρώτες δοκιμές να λαμβάνουν μέρος μεταξύ 2023 και 2025, σύμφωνα με τις πληροφορίες

Παράλληλα, η Ιαπωνία αναπτύσσει επίσης μια υπερηχητική βόμβα που θα εκτοξεύεται από μια κινητή μονάδα, προκειμένου να προστατέψει τα απομακρυσμένα νησιά της επικράτειάς της όπως τις νήσους Σενκάκου γύρω από την Οκινάουα που τις διεκδικεί η Κίνα, με την ανάπτυξή της να ολοκληρώνεται το 2026.

Η Ιαπωνία εξετάζει επίσης εάν θα εγκαταστήσει πυραύλους κατά των πλοίων στα αμφισβητούμενα νησιά και αν πρέπει να δημιουργήσει μια αμφίβια ταχεία πολεμική μοίρα που θα χρησιμοποιήσει πυραύλους για να υπερασπιστεί ή να ανακαταλάβει αυτά τα νησιά, ενώ επίσης επιθυμεί να αγοράσει πυραύλους cruise που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση επίθεσης της Βόρειας Κορέας με βαλλιστικούς πυραύλους.

Ωστόσο, οι υπερηχητικοί πύραυλοι τείνουν να γίνονται αντιληπτοί ως επιθετικά όπλα λόγω της μεγάλης ταχύτητάς τους, όπως και οι πύραυλοι cruise και οι βόμβες που αναπτύσσει η Ιαπωνία, κάτι που χώρες με πυρηνικές δυνάμεις δε βλέπουν με καλό μάτι, καθώς αντιλαμβάνονται πως ένας δυνητικός εχθρός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα υπερηχητικά οπλικά συστήματα για να καταστρέψει τα πυρηνικά τους με το πρώτο πλήγμα.

Όσον αφορά την Ιαπωνία, η εξέλιξη αυτή παραβιάζει το Σύνταγμά της καθώς απαγορεύεται η επιθετική χρήση οπλικών συστημάτων, ως κατάλοιπο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, γι’αυτό και οι Ένοπλες Δυνάμεις της ονομάζονται “Japanese Self-Defence Force” με λίγα λόγια “Ιαπωνική Αυτοάμυνα”.

Η Ιαπωνία εξοπλισμένη με όπλα μεγάλης ταχύτητας ή μεγάλης εμβέλειας θα αυξήσει σίγουρα την ένταση στη Βόρεια Κορέα, η οποία φοβάται μια επίθεση με στόχο τα πυρηνικά όπλα και τον ηγέτη της.

Επιπρόσθετα η Κίνα, οπλισμένη με ένα τρομερό πυρηνικό οπλοστάσιο και ένα μεγάλο συμβατικό στρατό, θα γίνει εξαιρετικά νευρική, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η Ρωσία που έχει κάποιες εδαφικές διαμάχες με το Τόκιο.

Ως μεγάλη δύναμη, ακόμη και μια φαινομενικά αντιπολεμική, η Ιαπωνία δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη από τις αλλαγές στη στρατιωτική τεχνολογία. Από ότι φαίνεται , στο κατώφλι βρίσκεται μια νέα “υπερηχητική”κούρσα εξοπλισμών μεταξύ της Αμερικής, της Ρωσίας και της Κίνας και η Ιαπωνία θα διεκδικήσει τη θέση της σε αυτή την “ελίτ” ομάδα δυνάμεων.

Δείτε σχετικό βίντεο για το υπερηχητικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας :

Πηγή : National Interest