Προβληματικά τα Μπόινγκ 787 Dreamliner στην Ιαπωνία

Μια εσωτερική πτήση ματαιώθηκε σήμερα στην Ιαπωνία εξαιτίας ενός προβλήματος στα φρένα ενός Μπόινγκ 787, το τρίτο τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάζεται μέσα σε τρεις ημέρες σε ιαπωνικές εταιρίες που χρησιμοποιούν αυτό τον τύπο του αεροσκάφους που άρχισε τα δρομολόγια πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

Η ματαίωση του δρομολογίου

Η πτήση της All Nippon Airways (ANA) που ματαιώθηκε στο Γιαμαγκούσι (δυτική Ιαπωνία) είχε φτάσει νωρίτερα μέσα στην ημέρα από το Τόκιο και έπρεπε να επιστρέψει εκεί το απόγευμα, αλλά ένα ανταλλακτικό των πίσω αριστερών φρένων στο σύστημα προσγείωσης δεν ήταν διαθέσιμο στο Γιαμαγκούσι για άμεση επισκευή, σύμφωνα με τις εξηγήσεις του εκπροσώπους του αεροδρομίου.
Η ματαίωση του δρομολογίου λαμβάνει χώρα έπειτα από δύο άλλα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε δύο Μπόινγκ 787 Dreamliner μιας άλλης ιαπωνικής εταιρίας, της Japan Airlines (JAL).

Japan Airlines

Τη Δευτέρα αρχή πυρκαγιάς σημειώθηκε σε ένα Boeing 787 της JAL που είχε μόλις προσγειωθεί στη Βοστώνη (ΗΠΑ) εξαιτίας της υπερθέρμανσης μιας μπαταρίας ενός συστήματος τροφοδοσίας. Οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος είχαν ήδη βγει από το αεροπλάνο.
ΟΙ αμερικανικές αρχές ασφάλειας των μεταφορών (NTSB) ερευνούν για να προσδιορίσουν την πηγή του προβλήματος αυτού.
Χθες Τρίτη, στο ίδιο αεροδρόμιο, ένα άλλο Boeing 787 της JAL σημείωσε καθυστέρηση στο δρομολόγιό του εξαιτίας μιας διαρροής καυσίμων.

Τι γράφει ο τύπος

Σύμφωνα με την Wall Street Journal που επικαλείται πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, η εταιρία United Airlines εντόπισε και αυτή ηλεκτρικές συνδέσεις που είχαν τοποθετηθεί λάθος σε ένα από τα έξι 787 που διαθέτει κατά τον έλεγχο που άρχισε μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο αεροσκάφος της JAL τη Δευτέρα.
Η United δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πραγματοποίησε έλεγχο στα αεροσκάφη της αλλά δεν εντόπισε προβλήματα στις καλωδιώσεις.

Απώλειες στο χρηματιστήριο

Στο χρηματιστήριο, η μετοχή της Boeing συνεχίζει να καταγράφει απώλειες, μετά την πτώση της κατά 2,63% και τη διαμόρφωσή της στα 74,13 δολάρια την Τρίτη, και έπειτα από μια πτώση ήδη κατά 2% την προηγουμένη.

Τα νέα αυτά προβλήματα παρουσιάζονται ενώ η Boeing επιταχύνει την παραγωγή του Boeing 787, για να κερδίσει τουλάχιστον τρία χρόνια καθυστερήσεων που οφείλονται σε μια σειράς τεχνικών περιστατικών.
Το Δεκέμβριο δύο διαρροές καυσίμων είχαν καταγραφεί σε ένα 787, κάτι που οδήγησε τις αμερικανικές αρχές να δώσουν εντολή για τη διενέργεια ελέγχου σε όλο τον στόλο των Dreamliner που έχει τεθεί σε κυκλοφορία.

Για την τράπεζα Jefferies, η απώλεια τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων της χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης της Boeing δείχνει να «υπερτιμά τις ανησυχίες καθώς ο στόλος των 787 συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά».

«Ωστόσο αν και κάθε περιστατικό μπορεί να είναι μικρό, όλα μαζί μπορούν να επηρεάσουν το ποσοστά αξιοπιστίας του αεροσκάφους» προσθέτουν οι αναλυτές της Jefferies.

«Οι επενδυτές εκφράζουν φόβο ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση συμβολαίων» και κυρίως αν ένα από τα τεχνικά περιστατικά εκλάβει μορφή πολύ πιο σοβαρού ατυχήματος, λέει οι Γκρεγόρι Βολοχίν στρατηγικός χρηματιστής του οίκου διαχείρισης επενδύσεων Meeschaert New York.

Πέρυσι η Boeing παρέδωσε 46 Dreamliners, μετά τα τρία το 2011 αλλά έχασε 12 παραγγελίες λόγω των καθυστερήσεων και του εντοπισμού τεχνικών προβλημάτων στο αεροσκάφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμβόλαιο 3,48 δισ. στη Boeing για σύστημα κατάρριψης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς

Η BOEING κέρδισε το διαγωνισμό για τα ιπτάμενα τάνκερ.