ICBL: Αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων από νάρκες κατά προσωπικού – Ενδεικτικά στοιχεία

Ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων από νάρκες κατά προσωπικού αυξήθηκε πέρυσι κυρίως λόγω της χρήσης τους στη Μιανμάρ και στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Εκστρατείας Απαγόρευσης Ναρκών (ICBL) που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι στη διάρκεια της περιόδου που εξετάστηκε (το 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023) νάρκες κατά προσωπικού χρησιμοποιήθηκαν στην Ουκρανία, μία χώρα που έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Οτάβα για την Κατάργηση των Ναρκών κατά Προσωπικού και στη Μιανμάρ και τη Ρωσία, δύο χώρες που δεν την έχουν υπογράψει.

Πέρυσι, η ICBL προσέθεσε την Αρμενία στον κατάλογο των χωρών που παράγουν νάρκες κατά προσωπικού, ανεβάζοντας σε 12 τον αριθμό των κρατών αυτών, ανάμεσά τους η Κίνα και η Ρωσία. Σύμφωνα με την έκθεση, 4.710 άνθρωποι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν από νάρκες και υπολείμματα πολεμικών εκρηκτικών σε 49 χώρες και δύο περιοχές πέρυσι, έναντι 5.544 το 2021.

Ωστόσο «ο αριθμός όσων καταγράφηκαν ως άμεσα θύματα ναρκών κατά προσωπικού αυξήθηκε κατά λίγο περισσότερο από 50%, περνώντας από τα 414 το 2021, στα 628 το 2022», επεσήμανε ο Λόρεν Πέρσι που συμμετείχε στην έκθεση.

«Η αύξηση αυτή του αριθμού των θυμάτων από νάρκες κατά προσωπικού οφείλεται κυρίως στη χρήση ναρκών στη Μιανμάρ», εξήγησε ο ίδιος. Τα δεδομένα από την Ουκρανία δεν έχουν εξεταστεί επαρκώς ακόμη ώστε να γίνει διάκριση μεταξύ των θυμάτων ναρκών κατά προσωπικού και των θυμάτων άλλων πυρομαχικών λόγω της περίπλοκης κατάστασης της συνεχιζόμενης σύρραξης, αλλά σημειώθηκε «μαζική αύξηση των θυμάτων κάθε είδους στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο Πέρσι.

Οι νάρκες κατά προσωπικού είναι εκρηκτικοί μηχανισμοί που εξακολουθούν να σκοτώνουν και να ακρωτηριάζουν ανθρώπους για καιρό μετά το τέλος των συρράξεων. Θαμμένες ή κρυμμένες στο έδαφος εκρήγνυνται όταν κάποιος τις πλησιάσει ή έρθει σε επαφή με αυτές.

Τα πεδία μαχών σε Συρία και Ουκρανία

Σύμφωνα με την έκθεση, νάρκες κατά προσωπικού υπάρχουν σε 60 χώρες και εδάφη, εκ των οποίων 33 χώρες που έχουν αναλάβει τη δέσμευση να προχωρήσουν σε αποναρκοθέτηση. Για τρίτη συνεχή χρονιά στη Συρία, που δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Οτάβα, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός νέων θυμάτων (834) από νάρκες κατά προσωπικού ή υπολείμματα εκρηκτικών, ενώ ακολουθεί η Ουκρανία με 608 νέα θύματα. Τρίτες στον κατάλογο είναι η Υεμένη και η Μιανμάρ, καθώς σε κάθε μία από τις χώρες αυτές καταγράφηκαν το 2022 περισσότερα από 500 θύματα.

Στην Ουκρανία ο αριθμός των αμάχων θυμάτων δεκαπλασιάστηκε σε σχέση με το 2021. Η ICBL υπογράμμισε εξάλλου ότι «η Ρωσία χρησιμοποίησε μαζικά νάρκες κατά προσωπικού στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν εισέβαλε στη χώρα». Οι ουκρανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για τη χρήση από τις δυνάμεις τους ναρκών κατά προσωπικού μέσα και γύρω από την πόλη Ιζιούμ, προάστιο του Χαρκόβου, το 2022 όταν η πόλη βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο.

Ωστόσο τις νάρκες κατά προσωπικού δεν χρησιμοποιούν μόνο χώρες. Μη κρατικές ένοπλες οργανώσεις τις χρησιμοποίησαν στη διάρκεια του προηγούμενους έτους σε τουλάχιστον πέντε χώρες και πιο συγκεκριμένα στην Κολομβία, στην Ινδία, στη Μιανμάρ, στην Ταϊλάνδη και την σΤυνησία, σύμφωνα με την ICBL.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters