IDF: Άνοιξε ανθρωπιστικό διάδρομο για να φύγουν οι άμαχοι από τη βόρεια Γάζα εν μέσω των σφοδρών συγκρούσεων [vid]

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα πως άνοιξε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για την εκκένωση των Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα προς τα νότια.

Μάλιστε, ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν κατοίκους της Γάζας να κινούνται στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο Σαλάχ α-Ντιν (Salah a-Din). Το IDF λέει ότι «συνεχίζει τις προσπάθειές του για να διευκολύνει τη μετακίνηση αμάχων προς τη νότια Λωρίδα της Γάζας».

Ο διάδρομος ήταν ανοιχτός από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι σήμερα. Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, ο στρατός είχε ανοίξει εκ νέου τον ίδιο αυτοκινητόδρομο από τις 13:00 ως τις 16:00 τοπική ώρα.

Τουλάχιστον 10.022 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και 4.104 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πυρά από τις 7 Οκτωβρίου στην Λωρίδα της Γάζας , ανακοίνωσε το υπό την Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ανοίγει ξανά το συνοριακό πέρασμα Ράφα

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο, ξανανοίγει σήμερα για την απομάκρυνση ξένων και όσων έχουν διπλή υπηκοότητα οι οποίοι έχουν αποκλειστεί στη μικρή παλαιστινιακή περιοχή που βομβαρδίζεται αδιάκοπα από το Ισραήλ αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Χαμάς.

Το πέρασμα είχε ανοίξει για τρεις ημέρες, την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, αφήνοντας να βγουν δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίες και εκατοντάδες κάτοχοι ξένων διαβατηρίων προτού να ξανακλείσει. Η Χαμάς είχε θέσει ως όρο για το άνοιγμα από τη δική της πλευρά τη διέλευση ασθενοφόρων προς τη Ράφα μετά τον φονικό βομβαρδισμό από το Ισραήλ ενός ασθενοφόρου στην πόλη της Γάζας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Times of Israel / Φωτογραφία Reuters