IDF: «Η απελευθέρωση των ομήρων είναι μια περίπλοκη διαδικασία – Δεν έχει οριστικοποιηθεί η κατάπαυση πυρός»

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού (IDF) Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε σήμερα ότι ο στρατός είναι έτοιμος για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, ενώ δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει τη μάχη κατά της τρομοκρατικής ομάδας μετά τη λήξη της προσωρινής εκεχειρίας.

«Ο Ισραηλινός Στρατός, με όλους τους αρμόδιους φορείς, διεξάγει μια τακτική διαδικασία πριν από την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Έχουμε καθήκον να κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψουμε τους ομήρους, τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες, τους άνδρες και τα παιδιά. Αυτή είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνο και διάφορα στάδια», πρόσθεσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο Χαγκάρι λέει ότι ενδέχεται να υπάρχουν προσπάθειες από τη Χαμάς να χρησιμοποιήσει «ψυχολογικό τρόμο» εναντίον του ισραηλινού κοινού. «Παρακαλώ μην ακούτε τις φήμες που κυκλοφορούν και τις αβάσιμες αναφορές. Μιλάμε για ζωές εδώ», τόνισε.

«Έχουμε μπροστά μας μια μακρά μάχη και είμαστε αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουμε τους στόχους του πολέμου… εξάρθρωση των ικανοτήτων της Χαμάς και δημιουργία συνθηκών για την απελευθέρωση των ομήρων», είπε ο εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Χαγκάρι είπε ότι εάν και όταν ανακοινωθεί η παύση των μαχών, «θα ξέρουμε πώς να πραγματοποιήσουμε μια επιχειρησιακή διακοπή». Τονίζει ότι «η επιστροφή των ομήρων είναι υπέρτατος στόχος της επιχείρησης».

Πηγή: Times of Israel / Φωτογραφία IDF