IDF: Η στρατονομία ερευνά Ισραηλινό στρατιώτη που σκότωσε Παλαιστίνιο κρατούμενο στη Γάζα

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις (IDF) έδωσαν εντολή στη στρατονομία να ξεκινήσει έρευνα εις βάρος στρατιώτη, ο οποίος σκότωσε Παλαιστίνιο κρατούμενο στη Λωρίδα της Γάζας, που φέρεται να ήταν μέλος της Χαμάς.

Ο Παλαιστίνιος, τον οποίο ο στρατός χαρακτηρίζει «φερόμενο τρομοκράτη», συνελήφθη και στη συνέχεια ανακρίθηκε στη Γάζα προτού τεθεί «υπό την εποπτεία ενός στρατιώτη ο οποίος πιστεύεται ότι άνοιξε πυρ εναντίον του προκαλώντας τον θάνατό του», σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).

«Με βάση τις προκαταρκτικές πληροφορίες, ξεκίνησε έρευνα της στρατονομίας προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί», πρόσθεσε. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έπειτα από την αιματηρή επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου.

Η Χαμάς ζήτησε στις 24 Δεκεμβρίου τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για «τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες», τις οποίες, όπως καταγγέλλει, έχει διαπράξει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι έχει καταγράψει τουλάχιστον 137 από την αρχή του πολέμου.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε ζητήσει από το Ισραήλ να ξεκινήσει έρευνα για «την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου» από τις δυνάμεις του, με βάση «ανησυχητικές πληροφορίες» σχετικά με τον θάνατο «11 άοπλων Παλαιστίνιων ανδρών» στην πόλη της Γάζας. Το Ισραήλ είχε απαντήσει ότι οι κατηγορίες αυτές είναι «αβάσιμες και δεν αληθεύουν».

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε κατά λάθος τρεις Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ τουλάχιστον 18 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από φίλια πυρά, σύμφωνα με τα στοιχεία των IDF. Τουλάχιστον 21.978 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους παιδιά και γυναίκες, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου. Από την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ σκοτώθηκαν περίπου 1.140 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Times of Israel | Φωτογραφίες Reuters