Ικανοποίηση του Ισραήλ για την ανάπτυξη αμερικανικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου κλάσης Ohio στην Μέση Ανατολή [pic]

Η ανακοίνωση που έκανε η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (CENTCOM) αναφορικά με την ανάπτυξη ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου κλάσης Ohio στην περιοχή ευθύνης της έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, γιατί οι ΗΠΑ σπάνια κάνουν γνωστή την παρουσία των συγκεκριμένων υποβρυχίων λόγω της στρατηγικής σημασίας τους στην αμερικανική «πυρηνική τριάδα».

Επί του παρόντος, η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford βρίσκεται στην ανατολική  Μεσόγειο, η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Eisenhower βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα και είναι αρκετά πιθανό ότι θα συνοδεύεται και από το υποβρύχιο κλάσης Ohio, που ενισχύει την αμερικανική δύναμη αποτροπής στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ σχολίασε την ανάπτυξη του πανίσχυρου αμερικανικού υποβρυχίου στην περιοχή λέγοντας ότι: «Είναι πάντα καλά νέα να βλέπουμε ότι οι Αμερικανοί κινούνται με περισσότερα μέσα. Βλέπουμε την ενέργεια αυτή αυτό ως μια αποτρεπτική, σταθεροποιητική δύναμη στην περιοχή», όπως ανέφερε η Jerusalem Post.

Υπενθυμίζεται πως το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει συνολικά 18 υποβρύχια κλάσης Ohio, εκ των οποίων τα 14 είναι υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) και τα υπόλοιπα τέσσερα υποβρύχια είναι εξοπλισμένα με πυραύλους cruise (SSGN).  Έχουν πλήρωμα πάνω από 150 άτομα και χρησιμοποιούν την πυρηνική ενέργεια  για να επιχειρούν κατά μέσο όρο 77 ημέρες στη θάλασσα, προτού ελλιμενιστούν για συντήρηση και ανεφοδιασμό, ενώ ακόμα διαθέτουν τρομακτική, καταστροφική δύναμη πυρός και stealth χαρακτηριστικά. Έχουν μήκος 560 πόδια, εκτόπισμα 18.750 τόνων σε κατάδυση και είναι μεταξύ των μεγαλύτερων υποβρυχίων στον κόσμο.