Ilyushin IL-20 Coot Α: Το αεροσκάφος που σήμερα έμαθε όλος ο κόσμος – ΦΩΤΟ

Από νωρίς το πρωί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σχετικά με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Ilyushin IL-20 Coot A από την Συριακή Πυραυλική Άμυνα.

Ποιο όμως είναι αυτό το αεροσκάφος; Τι χαρακτηριστικά διαθέτει; Μια πιο λεπτομερή ματιά στο αεροσκάφος που σήμερα έκανε τον γύρο του κόσμου.

Το Ilyushin IL-20 Coot A είναι αναγνωριστικό σκάφος ρωσικής κατασκευής επιχειρήσεων Elint. Έχει μέγιστη ταχύτητα 410 μίλια την ώρα με μέγιστη εμβέλεια επιχειρήσεων 3,540 χιλιόμετρα ή 2,200 μίλια. Οι διαστάσεις του είναι σε εύρος 37,42 μέτρα, σε μήκος 35.90 μέτρα και σε ύψος 10.17 μέτρα.

Το μέγιστο βάρος απογείωσης είναι 64 τόνοι, ενώ διαθέτει τέσσερις ελικοφόρους κινητήρες (turboprop) αποδιδόμενης ισχύς
3169 κιλοβάτ, ωστόσο δε διαθέτει κάποιο οπλικό σύστημα άμυνας.

Επίσης, είναι οπλισμένο με ένα ευρύ φάσμα κεραιών, υπέρυθρων και οπτικών αισθητήρων, εξοπλισμού δορυφορικής επικοινωνίας SLAR και δορυφορικής επικοινωνίας για την κοινή χρήση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, γεγονός που το καθιστά ένα από τα κορυφαία κατασκοπευτικά αεροσκάφη της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα ρωσικά Il-20s εκτελούν τακτικά αποστολές αναγνώρισης μεγάλης εμβέλειας στην περιοχή της Βαλτικής,με τον αναμεταδότη απενεργοποιημένο. μια συνηθισμένη πρακτική για σχεδόν όλα τα αεροσκάφη ISR (Intelligence Surveillance Recognition).

Στη Συρία το αεροσκάφος πραγματοποιούσε πιθανώς αποστολές συλλογής πληροφοριών, παρακολουθώντας τις επικοινωνίες των μαχητών του ISIS, ανιχνεύοντας τις εκπομπές των συστημάτων τους και εντοπίζοντας τις θέσεις τους.

Με πληροφορίες από : Aviationist , Combat Aircraft