Ημέρα Γυναίκας: Μια γυναίκα πιλότος ανάμεσα στις 10 πιο γενναίες γυναίκες!

Επιμέλεια ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

H πρώτη γυναίκα πιλότος στρατιωτικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας του Αφγανιστάν είναι μεταξύ των 10 γυναικών απ όλο τον κόσμο  οι οποίες κρίθηκαν φέτος άξιες για το «Διεθνές Βραβείο για τις Γενναίες Γυναίκες» που δόθηκε σε ειδική τελετή  στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρουσία της Πρώτης Κυρία των HΠΑ κ. Michelle Obama .
Η πιλότος Niloofar Rahmani , όπως αναφέρει το βιογραφικό της στην ιστοσελίδα της Secretary’s International Women of Courage Award , ήταν μόλις 18 ετών όταν άκουσε μια ανακοίνωση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την πρόσληψη των νέων γυναικών στην Πολεμική Αεροπορία του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας για εκπαίδευση.

 20χρονη ανθυπολοχαγός

Λίγο μετά, στρατολογήθηκε για αξιωματικός και αποφοίτησε ως Ανθυπολοχαγός. Τον Ιούλιο του 2012 – μόλις δύο χρόνια αφού άκουσε την ανακοίνωση πρόσληψης – η Captain Rahmani αποφοίτησε από το Σχολείο Πτήσης και ολοκλήρωσε την πρώτη σόλο πτήση της τον Σεπτέμβριο σε ένα Cessna 182, ένα αμερικανικό τετραθέσιο, μονοκινητήριο ελαφρύ αεροπλάνο. Συνέχισε να επεκτείνετε τις ικανότητές της και να αμφισβητήσει όλες τις πιθανότητες, όταν αποφοίτησε από την προηγμένη κατάρτιση πτήσης και απέκτησε τα προσόντα για να πετάξει ένα C-208, ένα  στρατιωτικό αεροσκάφος μεταφοράς φορτίου. 

Οι απειλές των Ταλιμπάν 

Δυστυχώς, μετά την  δημοσιότητα που πήρε η ιστορία της η  Rahmani και η οικογένειά της άρχισαν να δέχεται απειλές από τους Ταλιμπάν και από  μέλη της διευρυμένης οικογένειας της, που αποδοκίμαζαν την καριέρα και τις φιλοδοξίες της. Ως αποτέλεσμα αυτού , η οικογένειά της αναγκάστηκε να μεταφερθεί  αρκετές φορές. Παρά τις απειλές αυτές, η πιλότος Niloofar Rahmani  παραμένει αποφασισμένη να συνεχίσει την καριέρα της στην Πολεμική Αεροπορία του Αφγανιστάν και να εργαστεί τόσο συχνά όσο επιτρέπει η κατάσταση της ασφάλειας της. Είναι επίσης, γράφει το επίσημο βιογραφικό της, βαθύτατα προσηλωμένη στην ενθάρρυνση άλλων νεαρών γυναικών να ενταχθούν στην μόνιμο προσωπικό των γυναικών πιλότων  της AAF.
Η Secretary’s International Women of Courage Award που ιδρύθηκε το 2007, απονέμει το βραβείο  σε γυναίκες που έχουν επιδείξει τεράστια δύναμη σε δράσεις για  την διεθνή υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτικά ζητήματα, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν και εμπνέουν  γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Οι άλλες βραβευθείσες

Κατά την τελετή απονεμήθηκαν βραβεία  σε τιμώμενες που φέτος προέρχονταν από 10 διαφορετικές χώρες:Ελτος από την Αφγανη πιλότο βραβεια δόθηκαν στην ακτιβίστρια από τη Συρία, Μάτζιντε Τσορμπατζί, στην δημοσιογράφο από το Μπαγκλαντές Ναϊντά Σερμίν, στις υποστηρίκτριες των Δικαιωμάτων της Γυναίκας, Ροζά Τζουλιέτα Μοντάνο Σαλαβατιέρα από τη Βολιβία, May Sabe Phyu από το Μιανμάρ, Μπεατρίς Επάγιε από την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Σαγιακά Οσακαμπέ από την Ιαπωνία, Αρμπάνα Ξάρα από το Κόσοβο και Τεμπεσσούμ Αντνάν από το Πακιστάν και τη νοσοκόμα Marie Claire Tchecola η οποία ανέλαβε σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά του Έμπολα.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Heater Higginbottom, στην ομιλία που εκφώνησε κατά την τελετή απονομής βραβείων, χαρακτήρισε «σπαραξικάρδια αλλά και εμπνευστική» την ιστορία των γυναικών που κρίθηκαν αξίες για το διεθνές βραβείο. Μετά από την ομιλία που απηύθυνε, η κ. Higginbottom, παρέδωσε τα βραβεία στις »γενναίες γυναίκες».